• Home
  • Algemeen
  • Noordlaarderbos
  • Vogelsoorten
  • Links
  • Menu

    • Dagboek
    • Noordlaarderbos
    • Groningen
    • Drenthe
    • Digiscoping
    • Trekroepjes
    • Verslagen Nederland
    • Verslagen Buitenland

Blog Archief

Archief voor de ‘Vleugels’ Categorie

Route Noordlaarderbos uit de Dorpsklanken

15
mei
Noordlaarderbos_Nieuws / Vleugels — 1 comment


2022-05-15: Op 15 mei 2022 besloot ik, samen met mijn vrouw de route te gaan lopen, die we zagen in de Dorpsklanken (de lokale krant van Eelde en omstreken) van 21 april 2022. Het is een route van bijna 8 kilometer.

De route begint en eindigt bij de kerk in Noordlaren.

De route ging langs het hunebed G1.

Informatiebord van hunebed G1.

Aan borden geen gebrek. Zoals dit bord van het Nivon, dat leidt naar de natuur camping de Hondsrug.

In welk bos waren we ook alweer? Oja, Noordlaarderbos. Ook geschikt voor mensen die de bril zijn vergeten.

Zou hier een plaatselijke bewoner dit bord geplaatst hebben?

Gepost in Noordlaarderbos_Nieuws, Vleugels | 1 Comment »

Leuke soorten vandaag!

04
mei
Noordlaarderbos_Nieuws / Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Leuke soorten vandaag!


Op 4 mei 2022 ging ik de pijltjes route lopen door het Noordlaarderbos en Vijftig Bunder. Een mooie gevarieerde wandeling van bijna 7 kilometer. Het was nog erg rustig om 7 uur ’s morgens. Slechts één wandelaar tegen gekomen.

Onderweg zag ik leuke soorten zoals putter, beflijster (al jaren niet meer gezien, door mij dan…), fluiter (met de bekende stuiterbalzang!), koekoek (ook mooi gezien) en tapuit (tussen het NLB en Noordlaren).

Wandelroute door het Noordlaarderbos

Bovenstaande afbeelding is van de app MapMyWalk, een fitness app. Die bijhoudt waar je loopt. Ook handig bij gebieden waar je niet zo bekend mee bent. Zo voorkom je dat je de weg kwijt raakt. Later kun je ook nog eens zien waar je hebt gelopen en de details van de route kunt bekijken.

Tags: Beflijster, Bunder, Koekoek, noordlaarderbos, Putter, route, Tapuit, Vijftig, wandeling
Gepost in Noordlaarderbos_Nieuws, Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Leuke soorten vandaag!

Noordlaarderbos.nl naar nieuwe provider

07
april
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Noordlaarderbos.nl naar nieuwe provider


Beste bezoeker van Noordlaarderbos.nl,

Gisteren lag deze website er gedeeltelijk uit, dit had te maken met de verhuizing naar een nieuwe hostingprovider. De problemen zijn weer verholpen. U kunt alle vogels van het bos en ruime omstreken weer vinden op noordlaarderbos.nl.

Het kan zijn dat er hier en daar nog foto’s ontbreken, dit wordt later opgelost.

Met vriendelijke groet,

Jos de Vries

Tags: noordlaarderbos, Vogels
Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Noordlaarderbos.nl naar nieuwe provider

Crimescene in de tuin.

17
oktober
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Crimescene in de tuin.


Op 16 oktober 2021 trof ik dit aan in de tuin. Een aantal veren van een voormalige vogel.

Waarschijnlijk een prooi van een Sperwer. Weet jij om welke vogel het gaat?

Klik op de afbeelding om de foto te vergroten.

Update: het blijkt hier om een mannetjes huismus te gaan. Zelf dacht ik aan een spreeuw, maar die heeft iets langere handpennen en minder smallere bruine zoompjes. Met dank aan Johan Bos voor de informatie.

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Crimescene in de tuin.

Lammergier bij de Archemerberg

15
mei
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Lammergier bij de Archemerberg


Op 14 mei 2021 ging ik naar de Lemelerberg of beter Archemerberg bij Lemele in Overijssel om te genieten van een zeldzame Lammergier. De gier is hier een aantal dagen waargenomen. Tevens was de vogel een enkele dag in Norg en andere plekken in Drenthe te zien. Later keerde de vogel weer terug bij de Archemerberg.

Op de dag dat ik er naar toe ging, was de vogel alweer waargenomen. Het was dus niet moeilijk de vogel te vinden.
Gewoon mee lopen met de aanwezige vogelaars/fotografen. Op de plaats waren zo’n 50 mensen aanwezig, die op grote afstand de gier gingen bewonderen. Bijna de hele dag bleef de vogel in de boom zitten. Op een paar spaarzame moment na, ging ze toch even vliegen. Hier had ik het geduld niet voor. Ik heb de vogel mooi met de telescoop kunnen zien en enkele foto’s gemaakt. Leuk was dat er ook nog twee Wespendieven overkwamen. De andere vogelaars schonken daar geen aandacht aan.

De lammergier met de naam Eglazine, komt in Nederland niet voor, heel af en toe maakt er eentje vanuit de Alpen of Pyreneeën een verkenningsronde. Dat is een indrukwekkend gezicht, deze vogel heeft een spanwijdte van zo’n drie meter en een lengte van een meter. Volgens Hans Pohlmann, voorzitter van de Vulture Conservation Foundation. Heeft de gier een zendertje waarbij elk uur de locatie van de vogel doorgeseind. “Ze is onderdeel van een herintroductieproject. “We hebben haar voorzien van een ring aan de voorpoot, een aantal veren in de vleugel zijn met waterstofperoxide geverfd, zodat we haar kunnen herkennen, en ze heeft een soort ‘rugzakje’ met een gps-zender.
In juni vorig jaar is ze losgelaten in Frankrijk.”

Pohlmann: “Lammergieren zitten nooit in bomen, het is een vogel van de hoge bergen, maar ja ze moet hier wat anders. Ze heeft op een tak de nacht doorgebracht, zodat ze in ieder geval veilig was voor bijvoorbeeld vossen. Als ze eenmaal weer vliegt, dan zoekt ze pas tegen een uur of zes weer een slaapplek op. Ze zal uiteindelijk weer teruggaan naar de hoge bergen, naar de kliffen. Ze maken vluchten van wel drie- tot vijfhonderd kilometer per dag.”

Hordes vogelspotters kwamen naar de Archemerberg in Overijssel en naar de Veluwe, waar Eglazine een meerdere dagen verbleef. Lammergieren staan op de Rode Lijst, de populatie in Europa is kwetsbaar geworden door vergiftiging, voedselschaarste en doordat het leefgebied kleiner wordt. Des te specialer dus om met eigen ogen de lammergier in Nederland te zien. De fotografen en vogelaars kwamen overal vandaan om het dier te zien.

De reusachtige vogel streek vanuit Zuid-Europa neer op de heide, waar het vrouwtje een door schaapherder Anita Wichers klaargelegd kadaver verorberde. Toen had ze het rijk nog alleen, maar later volgden honderden spotters.

‘We gaan de gier voeren’
Wichers belt niet veel later met de boswachter om haar enthousiasme te delen, met daarbij in het achterhoofd dat diezelfde toezichthouder enkele uren ervoor nog vertelde een aangereden, dode ree in de achterbak van de auto te hebben liggen. ,,‘Weet je wat’, zei ik toen. ‘We gaan de gier voeren’. Dus wij slepen met die ree, waarna we van een afstandje helemaal alleen hebben toegekeken. Na twintig minuten kwam ze eraan. Een gigantisch mooie vlucht. De gier cirkelde wat boven het kadaver, dook er daarna op en begon direct te vreten. Fan-táááás-tisch.”

Bronnen: een deel van de teksten zijn overgenomen van RTV Drenthe en De Stentor.

Tags: Gier, Lammergier, Lemele, Lemelerberg, Norg, Overijssel, roofvogel, Roofvogels, vogel, Wespendief, Zeldzame
Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Lammergier bij de Archemerberg

Flamingo in de Breebaartpolder

26
april
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Flamingo in de Breebaartpolder


Op 26 april 2021 ging ik weer eens na lange tijd naar de Breebaartpolder, na bij Termunten. Ik was hier al een tijd niet geweest. Ondertussen heeft hier de oude hut in brand gestaan en is weer een nieuwe verrezen. Prachtige hut trouwens. Met hier en daar luikjes waardoor je kunt kijken.

De voornaamste reden dat ik hier was, is dat er al een tijdje een flamingo is waargenomen en die zelfs RTV Noord heeft gehaald. Dat mag ik dus niet missen. Het weer was mooi zonnig met een temperatuur van zo’n 8 graden. Ik moest de weg wel weer even zoeken, want ik reed alweer de verkeerde kant op.

In de hut zag ik al vrij snel de flamingo, naast een stel lepelaars. De vogel zat veel met zijn kop onderwater en was toch nog wel ver weg, vanaf de hut. Het zijn dus niet de mooiste foto’s geworden, maar meer bewijsplaatjes. Verder waren er veel brandganzen te zien, kluten, een groenpootruiter, tureluur, bergeend, aalscholver, zilvermeeuw. Kortom de gangbare soorten.

Flamingo
Brandgans
Groenpootruiter
Tureluur
Zilvermeeuw

In ieder geval weer leuk om weer een nieuwe zeldzame soort te zien en op mijn soortenlijst te hebben.

Onderweg naar de Breebaartpolder zag ik grote gele kwikstaart. Om eerlijk te zijn heb ik hier meer van genoten dan van de flamingo.

grote gele kwikstaart
grote gele kwikstaart

Tags: breebaartpolder, flamingo, groenpootruiter, grotegelekwikstaart
Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Flamingo in de Breebaartpolder

Veel spechten in het Noordlaarderbos

03
maart
Noordlaarderbos_Nieuws / Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Veel spechten in het Noordlaarderbos


Zelf bedachte route door het bos van 6,25 km.

Op 3 maart 2021 heb ik bovenstaande wandeling gemaakt door het bos. Opvallend veel grote bonte spechten heb ik kunnen horen en zien.

Ook liet een zwarte specht van zich horen. Ik dacht ook nog het geluid van een kleine bonte specht te horen. Het geluid van een naaimachine, als deze aan het roffelen is, maar daar ben ik niet helemaal zeker van.

Ingang Noordlaarderbos vanaf de oostkant.
Ingang Noordlaarderbos vanaf de oostkant.

Zo te zien had men zand gestrooid om de wandelpaden te versterken. Het voordeel hiervan is, dat je goed diersporen kunt zien.

Hier een spoor van een ree.

Ik zag een spoor van een ree in het zand. Ik had geen duimstok of iets dergelijks bij me, dus heb ik mijn schoen erbij opgezet, toen ik de foto nam. Het voorste gedeelte van de schoen is 5 cm. Het zwarte gedeelte dus.

Waarschijnlijk is dit de afdruk (prent) van een kat.
Uitwerpselen van een kat?

Verderop kwam ik nog uitwerpselen tegen, waarschijnlijk van een kat. Dit moet ik nog even navragen.

Bankje.

Voor de liefhebbers staan er ook nog twee bankjes in het bos. Een oud bankje, waar ik in het verleden nog wel eens gebruik van heb gemaakt is al een tijd verdwenen. Ik weet niet waarom. Misschien aan vervanging toe?

Hier liggen boomstammen in de weg, waarschijnlijk om mountainbikers te pesten. 🙂
Zand op de paden.
Bordje en pijl van natuurmonumenten.
Ruiterpad
Hondsrugpad / Hünenweg.
Nog meer zand, voor de liefhebbers…mijn fotorolletje was nog niet vol!

Vogels die ik verder zag of hoorde waren: zwarte mees, zanglijst, havik (overvliegend), merel, koolmees, pimpelmees, roodborst, winterkoning, boomklever, boomkruiper, blauwe reiger (bij een plasje aan de oostkant van het bos), buizerd (overvliegend) en vink.

Kortom het was weer genieten. De temperatuur was 1 tot 3 graden en het was bijna windstil. Van de lokale mist had ik weinig last. De zon kwam er maar moeilijk door.

Tags: diersporen, havik, noordlaarderbos, spechten, wandelroute
Gepost in Noordlaarderbos_Nieuws, Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Veel spechten in het Noordlaarderbos

Huismussen voer

07
februari
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Huismussen voer


Aangezien dit voor mij onbekend voer is, heb ik het even opgezocht en voor de volledigheid toegevoegd voor de Vogelvoertest 2021

Paddy

Paddy is ongepelde rijst en daarom zeer geschikt voor rijstetende vogels. Deze worden ook wel Padda’s genoemd. Daarnaast is de rijst zeer goed verteerbaar.

Wit Millet

Millet behoort tot de familie van de gierstsoorten. De zaden zijn wat groter dan van de andere gierstsoorten en ze zijn zeer zacht. Dus makkelijk te eten voor de (jonge) dieren.

Gemiddelde voedingswaarden:
Vocht                      12,7%
Ruw eiwit                 11,1%
Ruw vet                     3,7%
Koolhydraten            59,8%
Ruwe celstof              8,9%
Calcium                      0,03%
Fosfor                        0,32%

Verder bevat witte millet: ijzer, kalium, magnesium, vit. B1, 2, 3, 6, 11, E.

Millet bevat vrij veel van het aminozuur leucine, dit aminozuur helpt bij de opbouw van spieren.

Witzaad

Witzaad of ook wel platzak genoemd wordt in hoofdzaak verbouwd in de U.S.A., Argentinië, Canada, Zuid-Europa, Spanje, Hongarije en Marokko. In Nederland wordt het soms op kleine schaal ingezaaid. Afhankelijk van het land van herkomst is het witzaad, grof of fijnkorrelig, dof of glanzend, fijn of grofvezelig zaadhuid. Witzaad is in wezen een kleinzadige graansoort waarvan de zaadkern niet wit, zoals de naam zou vermoeden, maar bruin is.

Aan de bloeiwijze, de aar, is duidelijk te zien dat witzaad tot de ‘grassen’ behoort. Vooral in de zuidelijke landen komt het witzaad nog al eens als lastig onkruid voor. Desondanks is witzaad heel goed in eigen tuin te verbouwen al kan de opbrengst tegenvallen. Zo zijn de mussen namelijk erg alert om de bijna rijpe korrel van het witzaad uit de aren te pikken. Witzaad behoort tot de koolhydraatrijke gewassen, dit blijkt uit het hoge zetmeelgehalte.

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Huismussen voer

Sijsje op de voederplank

30
januari
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Sijsje op de voederplank


Sijsje op de voederplank. Voor het eerst dat ik deze soort aantref op de voederplank. In de weinige keren dat ik ze zie in mijn tuin of de omgeving er omheen, dan zitten een groepje hoog in de bomen te foerageren.

Erg leuk en ook nog tijdens de tuinvogeltelling georganiseerd door Vogelbescherming Nederland.

Het voeren van de afgelopen heeft goed geholpen, want ook een Putter en een Goudvink lieten zich zien, afgelopen week. Ook niet alledaagse vogels.

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Sijsje op de voederplank

Vogelvoertest 2021

16
januari
Natuurverslagen_Nederland / Vleugels — 11 comments


In de aanloop naar de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming van vrijdag 29 tot en met 31 januari. Leek het me leuk om weer een vogelvoertest te organiseren. Dit heb ik in het verleden ook gedaan en het leverde altijd leuke reacties op. In 2010, 2011, 2012 en 2019 was dat, klik op deze jaartallen om de test in die jaren te bekijken.

Een spreeuw op zoek naar voer.

Wanneer?

Van 15 t/m 31 januari.

Waarom?

De bedoeling van deze test is te kijken op welk voer de vogels op af komen. Tevens om van elkaar te leren en tips uit te wisselen. Om te weten te komen wat het voordeligste voer is en wat de meeste vogels aantrekt of bepaalde soorten.

Wil je ook mee doen?

Stuur dan het volgende op:

  • wat voor voer gebruik je?
  • wat is de prijs, de hoeveelheid van het voer?
  • waaruit bestaat het voer?
  • waar heb je het gekocht?
  • eventuele opmerkingen/tips die je verder nog kwijt wilt.
  • eventueel met foto’s.

Hoe meer mensen er mee doen, des te leuker het wordt! Ik ben ook wel nieuwsgierig naar ervaring met voer, wat niet zo succesvol is.

Van mijn eigen ervaringen zal ik hier ook verslag doen in de komende dagen.

Update 1: een filmpje van een gaai die snoept van een doppinda’s:

Update 2: een filmpje van twee turkse tortels op de voertafel:

Stuur je reactie naar: vogelvoertest@noordlaarderbos.nl of laat een berichtje hieronder achter.

Tags: 2021, meelwormen, pinda, pindanetje, test, vetblok, voer, vogelbescherming, Vogelvoer, welkoop, zonnebloempitten
Gepost in Natuurverslagen_Nederland, Vleugels | 11 Comments »

Noordlaarderbos.nl bestaat 20 jaar!

01
mei
Vleugels — 1 comment


Op 1 mei 2000 ben ik gestart met de website noordlaarderbos.nl . Omdat ik vaak te vinden was in het Noordlaarderbos, voornamelijk om te zoeken naar spechten.

Noordlaarderbos Galgenbergje
(c) 2020 Noordlaarderbos Galgenbergje

Op deze site heb ik mijn ervaring als vogelaar bijgehouden. Zoals excursies, reisverslagen, waarnemingen van Groningen en Drenthe . Het was een leuke tijd, dat begon met een verrekijker. Al gauw kwam daar een telescoop bij.

Doordat ik een digitale camera had ging ik die eens gebruiken met een verrekijker en later met een telescoop. Dat leverde leuke foto’s op. Later kwam ik tot de ontdekking dat meer mensen dit deden en het werd Digiscoping genoemd.

Veel leuke soorten heb ik kunnen ontdekken. Mijn hoogtepunt was in 2015, toen ik samen met mijn vrouw een Steenarend zag. Een interview hiervan was nog te zien op RTV Drenthe.

Noordlaarderbos Galgenbergje
(c) Noordlaarderbos Galgenbergje met Jos

Ook heb ik samen met andere vogelaars leuke soorten kunnen ontdekken. Kijk maar eens bij de verslagen.

Tags: 20, digiscoping, jaar, Verslagen
Gepost in Vleugels | 1 Comment »

Aan tafel!

28
december
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Aan tafel!


Gisteren (27-12-2019) heb ik weer een pakket binnen gekregen met vogelvoer, om de vogels weer te verwennen en uit te testen welk voer het beste bevalt.

IMG_2889
IMG_2890
IMG_2891
IMG_2892
IMG_2893
IMG_2894
IMG_2895
IMG_2896

[Show as slideshow]

Het voer bestaat uit:
– Voedzame Insectentraktatie 1 kg
– Premium Voedertafelmix 1 kg
– Zwarte zonnebloempitten 1kg
– Gehakte zonnebloemkernen 1 kg

Ik had ook 50 Wasmotlarven besteld, maar die zaten niet in de doos. Misschien onderweg ontsnapt?

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Aan tafel!

Vogelvoertest 2019

27
december
Natuurverslagen_Nederland / Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Vogelvoertest 2019


Doe mee met de vogelvoertest 2019!

Wanneer?

Van 17 t/m 31 december.

Waarom?

Net als in de opvolgende jaren 2010, 2011 en 2012 ben ik weer gestart om een vogelvoer test te organiseren. Klik op deze jaartallen om de test in die jaren te bekijken.

De bedoeling van deze test is te kijken op welk voer de vogels op af komen. Tevens om van elkaar te leren en tips uit te wisselen. Om te weten te komen wat het voordeligste voer is en wat de meeste vogels aantrekt of bepaalde soorten.

Wil je ook mee doen? Stuur dan het volgende op:

  1. wat voor voer gebruik je?
  2. welke vogels komen hierop af?
  3. wat is de prijs, de hoeveelheid van het voer.
  4. waaruit bestaat het voer?
  5. eventuele opmerkingen/tips die je verder nog kwijt wilt.
  6. naam en email adres
  7. eventueel met foto’s.

Hoe meer mensen er mee doen, des te leuker het wordt!

Stuur je reactie naar: vogelvoertest@noordlaarderbos.nl

Eigen ervaringen

Mijn eigen ervaringen zal ik de komende dagen posten op deze website.


Reactie van Monique:

Ik gebruik verschillende soorten voer waarvan ik nu zo even de samenstelling niet weet. Maar had laatst iets opvallends dus ik dacht dat is wellicht het melden waard.

Ik had een halve appel op het aanrecht liggen en vergeten. Na 2 dagen in stukken gesneden en op de voedertafel gelegd. Al snel leek het of ik aan de haven zat, de tuin vol met wilde meeuwen. Normaal heb ik nooit meeuwen in de tuin. Ze zijn hier wel in de buurt want ik woon aan het Noordhollands Kanaal.

De appelstukjes in het voerhuisje gelegd waar de meeuwen ze niet zien. Toen aten alleen de Kouwen ervan en bleven de meeuwen weg.


Reactie van Peter de Knijff:

Voer al meer dan 10 jaar alleen met gebroken zonnebloempitten (Vivara). Zowel als strooi en in feeders. Wordt door echt alles gegeten, ook Roodborst (vaak als eerste op de feeders zodra ik ze eind oktober ophang).

Ideaal, geen hindergroen in het voorjaar, wel nog wat velletjes maar die veeg je weg als het droog is. Strooi vooral voor Merel en vinken etc, maar vink, keep en putter zitten ook graag op de feeders.


Reactie van Jeroen Vinke:

Wij hebben vogelpindakaas van de vogelbescherming waarvan alle drie de smaken (naturel, bosvruchten en meelwormen, geloof ik) het goed doen bij kool, pimpel en grote bonte specht. Het strooivoer weet ik niet zo goed, want in no-time wordt dat opgegeten door een elftal stadsduiven.

Ik was wat huiverig voor die bosvruchten, maar die ging ook op. De snelheid waarop heb ik niet zo bewust meegekregen.

Vetblok met bosvruchten

Reactie van Michèl Gieskens:

Vetblok met insecten erdoor deed het bij mij ook altijd erg goed bij de Roodborst. Of die insecten werkelijk enige toegevoegde waarde hadden weet ik niet, want het vet werd net zo hard opgegeten.

Vetblok met Insecten

Reactie van Olivier Olyslaegers:

Ik koop twee soorten “strooivoer”, zwarte zonnebloempitten en pinda’s. Die zonnebloempotten moet ik elke twee dagen bijvullen en dat is zo’n doorzichtige feeder van ongeveer 40 cm. Die pinda’s doe ik in een feeder met een gaas. En strooivoer op de grond of op een voederplank.

Het kostte mij dat de laatste keer 38 euro voor 55 kg voeder: 25 + 20 kg strooivoer en 10 kg zwarte zonnebloempitten. Naar mijn gevoel echt kwaliteitsvoer.

De soorten die ik hiermee lok:

  • Huismus (er zit een kolonie van 55 mussen in mijn tuin)
  • Heggenmus (2)
  • Roodborst (1 à 2)
  • Vink (niet meer dan 10)
  • Groenling (3)
  • Pimpelmees (Elk jaar een nest)
  • Koolmees (tot 5, ook een nest af en toe)
  • Merel
  • Houtduif
  • Turkse Tortel
  • Gaai
  • Ekster
  • Kauw

Je moet natuurlijk wat geluk hebben met die mussen. Om te tellen geef ik de kippen eten en wacht dan even. Dan komen de mussen op dat eten af en nader ik heel langzaam zodat ze in kleine groepen opvliegen.


Reactie van Jan Hendriks (ZH):

Mijn resultaten staan al als eerste reactie op je onderzoek in 2012 op je site vermeld. Zie: vogelvoer test 2012

Alle soorten vogels zijn er dol op en vreten je in de kortste keren straatarm want het is nogal prijzig. Overigens ben ik gestopt met het bijvoeren want op een gegeven moment kwam er iedere dag een sperwer langs die de ene keer een sijsje greep, dan weer een putter of groenling. Ik kon het niet meer aanzien:

Sperwer pakt putter

(c) Jan Hendriks


Reactie van Paul Veenvliet (Slovenië):

Ik heb een bakje gestreepte zonnepitten op de vensterbank staan. Hier komen op af:

koolmees (enkele tientallen)
zwarte mees (5-10)
matkop (5-10)
pimpelmees (5-10)
groenling (bij vlagen, dan enkele tientallen)
sijs (5-10)
putter (10-20)
huismus (10-20, bij vlagen)

Af en toe gooi ik een handje gestreepte zonnepitten op de grond en dan heb ik:

vink (enkele tientallen)
keep (enkele)
groenling (tot enkele tientallen)

En ik prik wel eens een appeltje op een tak waarop komen:

gaai (enkele)
kramsvogel (enkele; is overigens een broedvogel hier)

En ik heb een vijvertje. Dat is leuk voor al deze soorten en door het jaar heen ook voor kruisbekken. (In de zomer komen daar ook andere soorten op af, o.a. draaihals, grauwe klauwier, grote lijster)

Broedvogels die het huis leuk vinden en die ik niet voer zijn:

zwarte roodstaart (1-2 nesten)
huiszwaluw (3 nesten)

Vanuit de tuin hoor ik de volgende soorten (komen normaal niet de tuin in)

bosuil (paartje)
oeraluil (paartje)
ruigpootuil (niet ieder jaar)
buizerd
raaf (paartje of paartje met jongen)
notenkraker (enkelingen, vooral in september)


Reactie van Jeroen (Lowieke):

Heb ooit eens een zak zonnebloempitten bji de bouwmarkt (Hornbach) gekocht. De kiloprijs was nog niet de helft van het voer dat ik normaal bij Vivara koop. De vogels aten het niet, weggegooid geld dus.

Zak vogelvoer Hornbach

(c) Hornbach


Reactie van Sjef Leermakers:

Ik voer nog steeds voornamelijk met gepelde zonnebloempitten en met succes, zoals je hier kunt zien:

Overigens zijn bij me de mezen (pimpel- en kool-) ook gek op die gepelde pitten. Die pikken zo’n korreltje uit de silo en vliegen snel naar een hoge boom alwaar ze op hun gemak de buit soldaat maken. Ze klemmen het korreltje tussen een hun tenen en hakken er lustig op los.

Putters doen het heel anders: die gaan rustig op de silo of de rand van het bakje zitten kanen. Ze pellen het vliesje eraf en daarna knabbelen ze de pit in stukjes. Hierbij wordt er enorm veel gemorst. Dat valt op de grond en daar zijn dan de vinken en heggenmussen weer blij mee.

Ook strooi ik geregeld gemengd zaad op de grond, maar meestal is dat in een paar minuten weer weg door tortels, kauwen en eksters. Dat zijn net stofzuigers. Onder de tuintafel strooi ik wat krenten en rozijnen voor de wintermerels.

Tot slot heb ik hier boven de deur ook een hele grote druivenstruik met drie ranken die elk jaar rijke vrucht dragen. Tot voor enkele jaren viel er dan in september op zeker moment een grote groep spreeuwen op aan en waren binnen enkele minuten alle druiven op. Maar sinds een jaar of drie vrijwel geen spreeuw meer te zien. Nu pluk ik de druiven zelf maar en maak er gelei van (speciaal recept…heerlijk!)

Huismussen zie ik hier sowieso nooit. Sijsjes en groenlingen zie ik ook niet meer, vroeger elke winter.


Reactie van Roely:

Hier zijn een paar soorten vogels (mezen, vinken, groenlingen) ook erg
dol op gepelde zonnebloempitten. De ongepelde waren ook wel favoriet,
maar vormden een smerig tapijt in de tuin, wat bij mij dan weer niet
favoriet was.

De vetbollen die ik ophang in een soort korf worden gegeten door de grotere vogels die niet bij de pitten kunnen komen: duiven, merels, halsbandparkieten. Op het balkon eronder vind ik de schilletjes van de zwarte zonnebloempitten, van de halsbandjes?

Blijven over de vogels die geen pitten eten: roodborst, winterkoning: allebei deze winter (nouja) aanwezig hier achter, wat behoorlijk zeldzaam is.

Tags: test, voer, vogel
Gepost in Natuurverslagen_Nederland, Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Vogelvoertest 2019

De vogel die snoepte van de doppinda’s was…

19
december
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor De vogel die snoepte van de doppinda’s was…


..de gaai. Gisteren had ik 3 gaaien in de tuin. Die om de beurt langs kwamen. De koolmezen mogen ook graag snoepen van de pinda’s. Andere vogels heb ik er nog niet bij gezien.

Gaai bij de doppinda's

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor De vogel die snoepte van de doppinda’s was…

Voor welke vogel is dit het favoriete voer?

18
december
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Voor welke vogel is dit het favoriete voer?


Vogelvoer_doppinda's

Ik heb regelmatig een vogel in de tuin, die hier dol op is. Weet jij het laat het dan weten en stuur een e-mail naar: vogelvoer@noordlaarderbos.nl

Morgen (19 december) wordt bekend gemaakt om welke vogel het gaat.

#vogelvoertest2019

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Voor welke vogel is dit het favoriete voer?

Opnieuw weer een ravage in de tuin..

30
januari
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Opnieuw weer een ravage in de tuin..


Gisteren (29-1-2019) trof ik weer een ravage aan in de tuin. Zo te zien veren van een Houtduif, die hier het slachtoffer is geweest. Vermoedelijk een vrouwtje Sperwer, want een Houtduif is te groot voor een mannetje Sperwer. Eerder was ook een Houtduif de klos, zie eerdere berichten.

2019-01-29_Veren_01
2019-01-29_Veren_02

[Show as slideshow]

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Opnieuw weer een ravage in de tuin..

Sperwer slaat weer toe, houtduif dit keer.

03
juni
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Sperwer slaat weer toe, houtduif dit keer.


Op 2 juni trof ik dit aan in de tuin.

Ik neem aan, dat een vrouwtje sperwer, een houtduif heeft geslagen. Kan iemand dat bevestigen? 

 

2018-06-02_Veren_Houtduif_01
2018-06-02_Veren_Houtduif_02
2018-06-02_Veren_Houtduif_02b
2018-06-02_Veren_Houtduif_03
2018-06-02_Veren_Houtduif_05
2018-06-02_Veren_Houtduif_06
2018-06-02_Veren_Houtduif_06b
2018-06-02_Veren_Houtduif_08

[Show as slideshow]

 

Update: inmiddels heb ik al een bevestiging gekregen dat het gaat om een houtduif.

Deze links heb ik tevens ontvangen en wil ik er nog bij zetten:

  • Voor de veren: http://vogelsenzo.blogspot.com/2017/02/vogelveren.html
  • Voor andere sperwerprooien: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/spectaculaire-sperwerprooien

 

Bedankt Jan H. voor deze informatie. 

Als ik zoek op mijn eigen website, zie ik dat het al eens vaker is voor gekomen, zie Sperwer (?) slaat weer toe .

 

 

 

Tags: houtduif, roofvogel, Sperwer, veer, veren
Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Sperwer slaat weer toe, houtduif dit keer.

Weer een geringde kauw in de tuin

07
maart
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Weer een geringde kauw in de tuin


Op 7 maart 2018 had ik weer een geringde kauw in de tuin. Eerder had ik ook al een geringde kauw, zie geringde kauw 2016 en geringde kauw 2014/2015.

2018-03-07_Geringde Kauw_OQ8A7556

Gegevens van de ringen zijn:

Links: een gekleurde ring met geel-zwart (dun)-geel-zwart(breed)-geel

Rechts: een aluminium ring met het getal 37 er op, verder kan ik niets zien. 

2018-03-07_Geringde Kauw_OQ8A7557

Hier het getal 37:

2018-03-07_Geringde Kauw_OQ8A7560

 

2018-03-07_Geringde Kauw_OQ8A7571

Er daar gaan ze weer. Ze schrikken van mij, waarschijnlijk. 

2018-03-07_Geringde Kauw_OQ8A7583

Hij ging er als een van de laatste vandoor. 

2018-03-07_Geringde Kauw_OQ8A7586

Als ik kijk naar eerdere geringde kauwen, lijkt het of deze een gekleurde ring mist aan de rechter poot. 

Ik heb de ringers gemaild voor meer informatie. 

 

Tags: geringde, kauw, ringen
Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Weer een geringde kauw in de tuin

Sperwer en Zanglijster in de mist

07
maart
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Sperwer en Zanglijster in de mist


2018-03-07_Zanglijster_OQ8A7431

Op 7 maart 2018 was het ’s morgens al gelijk een drukte in de tuin. Veel merels die elkaar het leven zuur maken. Tevens een aantal vinken die ook een poging deden om hun kostje bij elkaar te scharrelen.

2018-03-07_Zanglijster_OQ8A7441

Op een gegeven moment zag ik wat anders opvliegen. Een zanglijster. Die zie ik niet elke dag. Ik heb het idee dat ze wel vaker komen, maar dat ik ze vaak mis. Want ik zag wel eens wat lege slakkenhuisjes liggen op een rij. Dat kan maar van 1 vogelsoort komen, de zanglijster dus.

2018-03-07_Houtduif_OQ8A7473

De zanglijster had veel te doen met de merels die hem vaak achter na zaten. Ook een houtduif was niet echt gecharmeerd van de merel en zette de borst op en de kop ging omhoog, om zich wat breder te maken. Leuk gezicht!

2018-03-07_Houtduif_OQ8A7468

Na een tijdje vloog alles op! Alle vogels verdwenen met grote spoed uit de tuin.

2018-03-07_Sperwer_OQ8A7504

Wat nu? Een roofvogel? Inderdaad zag ik een roofvogel in de boom zitten. Zo te zien een jonge sperwer. Aan de stippen te zien op de rug. Hij bleef er wel een uur zitten om zich op te poetsen. Een dappere koolmees ging hem nog pesten en zat vlakbij de sperwer. Op een gegeven moment was de sperwer verdwenen.

2018-03-07_Sperwer_OQ8A7506

Ik heb ook nog een foto van de zon gemaakt, die moeite had om door de mist heen te komen. De foto viel me een beetje tegen, op de camera zag het er beter uit. Zoals je kunt zien hang over alle foto’s een waas, wat dus komt van de mist.

2018-03-07_Zon_OQ8A7525

Kortom leuke ochtend met leuke vogels. Deze foto van een spreeuw heb ik later genomen toen de mist al was opgetrokken.

2018-03-07_Spreeuw_OQ8A7535

De vogels kwamen helaas niet meer terug, op een paar merels na dan. De schrik zit er goed in, zo te merken.

2018-03-07_Spreeuw_OQ8A7537

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Sperwer en Zanglijster in de mist

Holenduif, Koolmees, Keep en Grote Bonte Specht kwamen langs.

03
maart
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Holenduif, Koolmees, Keep en Grote Bonte Specht kwamen langs.


OQ8A7379_holenduif

Dit jaar kwam voor het eerst twee Holenduiven in mijn tuin. Ik dacht dat die nooit in het dorp zouden komen. Maar op 21 februari zag ik ze opeens bij het voer.

OQ8A7373_holenduif

Dit is dus een zeldzaamheid. Op verzoek heb ik hier de foto’s geplaatst.

OQ8A7376_holenduif

Op dezelfde dag was ook een Keep aanwezig. Ik had nog een paar leuke foto’s van een Koolmees.

OQ8A7382_keep

OQ8A7385_koolmees

OQ8A7392_koolmees

Tevens kwam de Grote Bonte Specht weer langs..

OQ8A7403_Grote_Bonte_Specht

Tags: grote bonte specht, holenduif, keep, koolmees
Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Holenduif, Koolmees, Keep en Grote Bonte Specht kwamen langs.

Met -9 graden het Noordlaarderbos in

28
februari
Noordlaarderbos_Nieuws / Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Met -9 graden het Noordlaarderbos in


OQ8A7412 Sfeerfoto van het Noordlaarderbos

In de morgen van 28 februari dacht ik, zal ik wel of niet het bos in. Toch maar wel. Het was een koude morgen met -9 graden. Ik ben een keer eerder met -7 graden het bos in gegaan en ik wist niet hoe snel ik weer in de auto moest stappen.

OQ8A7407 Sfeerfoto van het Noordlaarderbos

Dit keer leek het mee te vallen. De verrekijker om en de camera mee, voor de sfeer plaatjes. Extra kleding aan.

OQ8A7410 Sfeerfoto van het Noordlaarderbos

Ik zag gelijk al 3 Reeën de zandweg oversteken. Onderweg zag ik ook nog een aangereden beest, waarschijnlijk ook een Ree. Dat zag er niet best uit.

OQ8A7405 Sfeerfoto van het Noordlaarderbos

Bij aankomst zag ik ook weer de vervallen schuur. Hier heeft een keer een Kerkuil in genesteld. Misschien zit die er nog wel, wie weet?

OQ8A7416 Sfeerfoto van het Noordlaarderbos

Ik hoorde ook alweer Staartmezen. Gevolgd door een Boomklever en een overvliegende Appelvink. De Appelvink kreeg ik niet te zien. Hij bleef wel in de buurt, met zijn explosieve-tik.

Een Boomkruiper liet zich ook mooi zien, net als een Grote Bonte Specht.

OQ8A7417 Sfeerfoto van het Noordlaarderbos

Aan de vogels was niet te zien, dat ze last hadden van de kou. Ze waren druk aan het voedsel zoeken.

Na een kilometer het bos in, kreeg ik toch wel koude vingers. Af en toe moest ik de handschoenen ook uit doen om een foto te maken of om de verrekijker te bedienen.

OQ8A7419 Sfeerfoto van het Noordlaarderbos

Ik werd steeds kouder en had het toch wel weer gezien. Toen ik het bos weer uit liep kreeg ik de wind in het gezicht. Een snijdende wind. Volgens de weervoorspellers (behalve Gerrit Hiemstra, die niet fan is van deze term..) was het een gevoelstemperatuur van -15 graden. Dus maar weer de auto in en op weg naar huis. Tijdens deze rit kwam ik langs de ijsbaan van Noordlaren, waar ze druk bezig waren de ijsbaan in orde te maken voor een ijsmarathon, die komende donderdag 2 maart gepland was. In ieder geval weer een koude ervaring rijker.

OQ8A7420 Sfeerfoto van het Noordlaarderbos

Tags: Appelvink, camera, foto, gevoelstemperatuur, ijzige kou, noordlaarderbos, russische beer, Sfeer
Gepost in Noordlaarderbos_Nieuws, Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Met -9 graden het Noordlaarderbos in

De Gorzen van Oudeschans

07
februari
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor De Gorzen van Oudeschans


Op deze zonnige dag had ik eerst al genoten van de Zwartkeellijster in Scheema. Omdat Oudeschans op een kwartier afstand zat (waar een Grauwe Gors was gezien) ging ik hier ook nog even kijken. 

2018-02-07-Oudeschans_RietGors_01Bij aankomst in het dorp zag ik nog geen vogelaars? Of toch wel? Ik zag een man foto’s nemen van de top van een boom. Dus meteen de auto uit en voorzichtig naar de man toe. Ja hoor, ik zag de vogel. Eerst even kijken met de verrekijker en gelijk ook even wat foto’s maken. Dat leek inderdaad op een gors. Ik kon niet gelijk zien of het echt een Grauwe Gors was. Ik ben er nog niet helemaal zeker van. Uiteindelijk bleek het toch niet te gaan om een Grauwe Gors, maar om een Rietgors.
 

1_2018-02-07-Oudeschans_GrauweGors_02
1_2018-02-07-Oudeschans_GrauweGors_03
1_2018-02-07-Oudeschans_GrauweGors_04

[Show as slideshow]

Ik dacht dat ik goed zicht had op de vogel, maar dat was niet helemaal het geval. Hij bleef gelukkig wel even zitten, maar vloog toch weg. Het was niet de enige Gors die we daar aantroffen. Vele Geelgorzen liet zich zien en van zich horen. Even later zag ik ook een Rietgors (zie bovenaan deze pagina)

2018-02-07-Oudeschans_GeelGors_01 Naast de gorzen waren er ook nog Kramsvogels te zien. Ik heb geen moeite gedaan om de Kramsvogels op foto te zetten. Die komen later wel weer aan de beurt.

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor De Gorzen van Oudeschans

Zwartkeellijster in Scheemda

07
februari
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Zwartkeellijster in Scheemda


Al een tijdje blijkt een Zwartkeellijster rond te hangen in Scheemda. Op 7 februari 2018 was het een zonnige dag en ik dacht, laat ik daar eens naar toe gaan. Het is overigens niet de eerste keer dat ik op zoek ging naar deze soort, want bij de begraafplaats Selwerderhof in Groningen is deze soort ook een keer gezien, maar toen had ik geen succes.

2018-02-07-Scheemda_Zwartkeellijster_04

Ik ging naar de plek waar de vogel het laatst gezien was. Al snel wist ik dat ik goed zat. Want een groepje vogelaars stond al klaar met telelenzen e.d. om de vogel op foto vast te leggen. Op het moment dat ik aankwam zat de Zwartkeellijster verscholen in een Spar. Daar bleef hij even zitten totdat hij trek kreeg en op kale takken ging zitten. Vervolgens ging de vogel op de grond eten van een appel. Dat duurde even en vervolgens ging de vogel zich weer verschuilen in de Spar en/of coniferen. 

Nu had ik al een paar bewijsplaatjes. Ik hoorde dat je op een andere plek betere foto’s kon maken, als je geluk had. Daar heb ik ook een tijd gestaan en gepraat met de aanwezige vogelaars. Daar bleek dat mijn vogelaar-uitrusting nog niet compleet was want. Want ze hadden ook een paar trappen bij zich. Zodat men beter zicht had op de tuin. Je mag tegenwoordig wel een aanhangwagen mee nemen voor uit uitrusting.

1_2018-02-07-Scheemda_Zwartkeellijster_01
1_2018-02-07-Scheemda_Zwartkeellijster_02
1_2018-02-07-Scheemda_Zwartkeellijster_03
1_2018-02-07-Scheemda_Zwartkeellijster_05
1_2018-02-07-Scheemda_Zwartkeellijster_06
1_2018-02-07-Scheemda_Zwartkeellijster_07

[Show as slideshow]

Het was er gezellig. Het was koud (’s nachts -7 graden C), maar het was aangenaam in het zonnetje. We maakten ook kennis met de bewoners. De gastvrijheid werd zeer op prijs gesteld. Ze hadden nog niet vaker gezien, zoveel mannen in de tuin. 

De vogel kwam nog een paar keer uit de Spar, maar erg mooi er voor zitten was er niet bij. 

Op een gegeven moment had ik het wel gezien en ging ik op weg naar Oudeschans, waar een Grauwe Gors was gezien.

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Zwartkeellijster in Scheemda

Grijze Wouw – Dannemeer

24
september
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Grijze Wouw – Dannemeer


In 2000 ging ik naar het Bargerveen om te zoeken naar een Grijze Wouw. Destijds was het geen succes. Een paar uur heb ik staan kijken met een paar vogelaars, maar geen GW te vinden. 

Dit jaar had ik meer succes. Al een aantal was een GW gespot in Dannemeer, vlakbij Slochteren. Ik ging naar de plek waar de vogel de vorige dag was gespot. Op de plek zag ik al iemand staan die vanuit de auto foto’s nam.

Ik hoefde niet lang te zoeken, want in een boom zag ik al iets wat op een Grijze Wouw leek. Ja hoor, dat was hem! Mooie vogel. Zat zich mooi op te poetsen. 

OQ8A6165Dannemeer_Grijze_Wouw

Wat foto’s maken betreft, was het niet zo geslaagd. De DSLR-camera kwam al snel te kort. Dan maar weer digiscopen, met de smartphone tegen het oculair van de telescoop.

Dit levert niet zulke beste resultaten op, maar toch zie ik wel wat kenmerken terug op de foto’s, zoals de donkere veren. Het rode oog ik moeilijker te zien. Je kan ook niet alles hebben.

Ik was in ieder geval blij dat ik de Grijze Wouw nu wel gezien heb. 

1_20170921_113512_Dannemeer_Grijze_Wouw
1_20170921_113513Dannemeer_Grijze_Wouw
1_20170921_113533Dannemeer_Grijze_Wouw

[Show as slideshow]

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Grijze Wouw – Dannemeer

Het mystery van de roestige plant…

20
mei
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Het mystery van de roestige plant…


Ik kreeg een paar vragen over de roestige plant waar de Heggenmus op ging staan.

De tekst heb ik aangepast en extra foto’s geplaatst. Ik denk dat het nu wel duidelijk is…

zie hier het bericht.

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Het mystery van de roestige plant…

Ringnummer Ooievaar bevestigd door het ringstation.

13
mei
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Ringnummer Ooievaar bevestigd door het ringstation.


Vandaag (13 mei 2017) ontving ik de bevestiging van de Ooievaar  bij Lieveren, die ik zag op 7 mei.

 

2017_05-07_Lieveren_Ooievaar_01

 

Het gaat om ringnummer: “Arnhem VT [Netherlands] (NLA) 1E…..523”, die op 30 mei 2011 is geringd als nestjong in Donderen. Het gaat dus om een 6 jaar oude Ooievaar.

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Ringnummer Ooievaar bevestigd door het ringstation.

Stront aan de knikker in Lieveren en omstreken

07
mei
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Stront aan de knikker in Lieveren en omstreken


Deze dag even gekeken in en om het plaatsje Lieveren vlakbij Roden.

 

2017_05-07_Ronde_van_Drenthe_003

 

We zouden eerst naar Mensingebos tegen over Startel bij Roden. Maar daar was het erg druk, zelfs een honde-uitlaat-centrum was van de partij met een aantal honden. Niet echt wat voor ons.

In het plaatsje Lieveren was het rustiger. Eerst maar even aan de koffie en appelgebak bij het café.

Daar hadden we zicht op twee vogelnesten. Het begon met een Huismus die uit een dak kwam vliegen net als een Spreeuw. Regelmatig vlogen de vogels in en uit het nest. Binnen waren de jongen te horen. Vooral bij de Spreeuwen was het goed te horen.

 

2017_05-07_Lieveren_Huismus_vlieg_er_eens_uit

 

Even laten zagen we de Spreeuw, die poepzakjes aan het afvoeren was.. (meer…)

Tags: agent, Appelvink, Bonte Vliegenvanger, Huismus, Lieveren, motor, Ooievaar, politie, Spreeuw, Wilde Eend
Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Stront aan de knikker in Lieveren en omstreken

Heggenmus kwam langs

07
mei
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Heggenmus kwam langs


Helaas was ik tijdens een weekend in de Achterhoek de camera vergeten, anders had ik een Draaihals op foto kunnen zetten. Toen dacht ik laat ik de camera maar weer eens pakken en kijken wat er in mijn tuin op duikt.

 

2017-05-05_Heggenmus

(meer…)

Tags: appelboom, camera, foto, Heggenmus, mystery, perenboom, plant, roestige, trapje
Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Heggenmus kwam langs

Geen hackers of onveilige website

03
mei
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Geen hackers of onveilige website


Van oplettende bezoekers van deze website, kreeg ik de vraag of de websites noordlaarderbos.nl gehacked was. Want afgelopen dagen, gaf vooral de browser Mozilla Firefox aan dat er problemen waren met de veiligheid.Van een aanval van hackers was geen sprake, maar ik moest een certificaat updaten. Dat is inmiddels gebeurd.

Deze website zou nu weer goed moeten werken. Mocht dit niet het geval zijn of als er nog andere opvallende zaken zijn die niet kloppen, dan hoor ik het graag.

 

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Geen hackers of onveilige website

Boomkruiper-nest onder de dakpannen

09
juli
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Boomkruiper-nest onder de dakpannen


2016-07-09_Boomkruiper_onder_de_dakpannen_05

 

Deze week hoorde ik wat geluiden onder de dakpannen vandaan komen.Even later ging een Boomkruiper bij de muur omhoog en verdween onder een dakpan. Het lijkt er dus op dat hier een nest zit. Regelmatig gaan de ouders naar het nest toe.

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Boomkruiper-nest onder de dakpannen

Matkop of niet?

04
mei
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Matkop of niet?


Naar aanleiding van de vorige foto’s van de fotohut bij de Lemelerberg heb ik nog een aantal foto’s. Ik dacht ik zowel de Glanskop als de Matkop op foto had gezet. Beide geluiden heb ik gehoord tijdens deze dag. Voornamelijk de Glanskop. Alleen is het later weer lastig uitzoeken bij de foto’s, als je geen geluid kunt horen.

Nu is mijn vraag, is dit een Matkop of niet? Dan denk ik aan de matte kop. Meer wit op de wangen (hier niet zo duidelijk te zien), grotere kinvlek. Ik zie hier (dacht ik) aan een lichte armpenbaan. Grijs op de rug.

2016-04-24-Matkop of niet-1
2016-04-24-Matkop of niet-2
2016-04-24-Matkop of niet-3
2016-04-24-Matkop of niet-4
2016-04-24-Matkop of niet-5
2016-04-24-Matkop of niet-6

[Show as slideshow]

Tags: Glanskop, Matkop, of
Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Matkop of niet?

2016-04-23 Resultaten fotohut HBN-3 Lemelerberg

02
mei
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2016-04-23 Resultaten fotohut HBN-3 Lemelerberg


Op 23 april heb ik samen met een ander fotograaf (Wim) fotohut HBN-3 bezocht bij de Lemelerberg.

Om 7 uur gingen we ons installeren en afwachten wat de dag zou brengen. Het begon gelijk al met een aantal Appelvinken. Totaal telde ik 8 vogels van deze soort.

In het begin was het nog bewolkt, maar later volgde zon. Het was vrij koud, de hele dag hield ik mijn jas aan en had ik koude handen. Maar dat hadden we er wel voor over. Het was een feest, de ene na de andere soort kwam aanvliegen.

 

20160423_142736_HBN3-1

 

Vooral de (Appel)vinken waren nadrukkelijk aanwezig. Bijna alle vogels namen een bad, de Appelvinken waren daar in eerste instantie niet voor te porren. Die viezerikken, maar uiteindelijk ging een Appelvink toch overstag.

In het notitieboekje had ik al een soortenlijst gezien. Alle opgeschreven soorten lieten zich zien behalve de Gekraagde Roodstaart. Naast vogelsoorten zagen we ook een zandhagedis en een rosse woelmuis. Ik ben niet bekend met deze twee soorten, dus ik neem aan dat het klopt wat in het boekje staat. Op een gegeven moment zagen we een mannetje en vrouwtje Kruisbek neer dalen, maar zo snel als ze waren geland, zo snel waren ze ook weer verdwenen.

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2016-04-23 Resultaten fotohut HBN-3 Lemelerberg

2016-05-01 Eerste opname met de SE Electrionics ProMic Laser

01
mei
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2016-05-01 Eerste opname met de SE Electrionics ProMic Laser


Onlangs liep ik door het Noordlaarderbos en hoorde ik vogelgeluiden. Gelijk dacht ik, dat het leuk zou zijn om weer wat geluiden op te nemen.

Eerder had ik al wat opnames gemaakt met de Zoom H2 audio recorder, die ik in het verleden ook gebruikt heb om muziek op te nemen.De H2 heeft een interne microfoon, maar voor vogelgeluiden heb je toch een goede richtmicrofoon nodig. Die had ik nog niet.

Zoom-H2-recorder

Toevallig kreeg ik op dezelfde dag of een dag later een tip vanuit de nieuwsgroep nl.vogels.vogelaar. Waarin gesproken werd over een aanbieding van een gunstig geprijsde richtmicrofoon.

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2016-05-01 Eerste opname met de SE Electrionics ProMic Laser

2016-04-24 Weer een geringde kauw

24
april
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2016-04-24 Weer een geringde kauw


Op 24 april 2016 zag ik weer een geringde kauw in de tuin.

Dit keer een andere dan de Kauw van 1 februari 2016. Het gaat om de volgende ringen: 

Links: Groene kleurring met de letters HH / Rechts: (boven) metalen VT ring, (onder) Paars

English translation: European Jackdaw / Left: Green (HH) / Right: Metal , Purple

Update: Het blijkt te gaan om een mannetje die vorig jaar (2015) uitgevlogen is van de kolonie bij de Punt. Dezelfde kolonie als de kauw die eerder mijn tuin bezocht. De VT ring is 3738403. Hij woog 236 gram en kwam uit een relatief klein broedsel met maar twee zussen.

 

20160424_NL_Vries_Jackdaw_right_leg alu purple left leg green HH_01

 

(meer…)

Tags: coloured ring, geringd, jackdaw, kauw
Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2016-04-24 Weer een geringde kauw

2016-04-03 Gevonden veren in het Noordlaarderbos

03
april
Noordlaarderbos_Nieuws / Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2016-04-03 Gevonden veren in het Noordlaarderbos


De onderstaande veren vond ik vandaag (3 april) ik vandaag in het Noordlaarderbos. Er lagen allerlei van deze veren. Zo te zien is was dit het werk van een Havik of Sperwer. Ik had geen meetlat of iets dergelijks bij me, maar het takje dat naast de veren ligt (zie 3e en 4e foto) is 10 cm. Dit had ik gemeten met een app op mijn smartphone, maar die kon ik er moeilijk naast leggen en ook nog eens een foto nemen met hetzelfde toestel.

1_2016-04-03-NLB-veren_001
1_2016-04-03-NLB-veren_002
1_2016-04-03-NLB-veren_003
1_2016-04-03-NLB-veren_004

[Show as slideshow]

Wie weet om welke vogelsoort het gaat?

Ik ben er zelf nog niet achter.

 

Tags: roofvogel, veren, vogel, vonst
Gepost in Noordlaarderbos_Nieuws, Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2016-04-03 Gevonden veren in het Noordlaarderbos

2016-03-18 Sperwer vs Zanglijster

26
maart
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2016-03-18 Sperwer vs Zanglijster


2016-03-18-Sperwer plukt Zanglijster

Een Sperwer heeft een Zanglijster te grazen genomen en was minimaal 20 minuten bezig in de Mc Tuin.

2016-03-18-Sperwer plukt Zanglijster_1
2016-03-18-Sperwer plukt Zanglijster_2
2016-03-18-Sperwer plukt Zanglijster_3
2016-03-18-Sperwer plukt Zanglijster_4
2016-03-18-Sperwer plukt Zanglijster_5
2016-03-18-Sperwer plukt Zanglijster_6

[Show as slideshow]

De ravage die de Sperwer achter liet is hier te zien.

Tags: roofvogel, Sperwer, veren, zanglijjster
Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2016-03-18 Sperwer vs Zanglijster

2016-03-18 Aanslag in de tuin

25
maart
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2016-03-18 Aanslag in de tuin


Op 18 maart was er sprake van een bloederige aanslag in de tuin.

Hieronder de foto’s van het plaats delict

Pas op..schokkende beelden!

Binnenkort foto’s van de dader…

2016-03-19-Aanslag in de tuin

De poten van het slachtoffer zijn blijven liggen. Om wat voor vogel gaat het? Ik weet het nog niet zeker, maar heb wel een vermoeden.

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2016-03-18 Aanslag in de tuin

Groene Specht en Steenuil gespot op 2 meter afstand!

20
februari
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Groene Specht en Steenuil gespot op 2 meter afstand!


Op 20 februari had mijn vrouw een leuke verrassing voor mijn 50ste verjaardag. We gingen op bezoek bij Hans en Tonny de Heer.

Tonny had twee mooie schilderijen voor mij gemaakt. Een Steenuil en een Groene Specht. Ze zijn weer prachtig, zie afbeelding.

 

2016-02-20_Schilderijen_op_hout_Steenuil_en_Groene_Specht

Ze hebben weer een mooie plek gekregen in onze tuin kamer, waar al een Grote Bonte Specht en Zwarte Specht hangt.

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Groene Specht en Steenuil gespot op 2 meter afstand!

2016 Lauwersmeer

07
februari
Natuurverslagen_Nederland / Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2016 Lauwersmeer


Datum: 7 februari 2016 / Verslag: Jos de Vries

Drenthe Birders

De afspraak van de What’s app-groep ‘De Drenthe Birders’, bestaande uit Eelke Schoppers, Jos Bredek en ondergetekende om naar het Lauwersmeer te gaan, stond in januari 2016 reeds gepland. Maar de weergoden gooiden roet in het eten. Januari was de maand van ijzel en gladde wegen en code rood. Je kon schaatsen door de straat. Wij hadden niet het talent om te schaatsen naar het Lauwersmeer en tevens nog allerlei optiek mee te slepen, dus dan maar een maand opschuiven.

 

2016-02-07 Lauwersoog_Haven_Eelke_en_ik_Paarse_Strandloper

(c) 2016 Jos Bredek / Eelke en ik op zoek naar de Paarse Strandloper

(meer…)

Tags: Lauwersmeer, Paarse, Roodhalsgans, Strandloper
Gepost in Natuurverslagen_Nederland, Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2016 Lauwersmeer

2016-01-06 Eerste Keep van dit jaar!

06
januari
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2016-01-06 Eerste Keep van dit jaar!


Ten eerste iedereen nog de beste wensen voor 2016!

De eerste week van 2016 was een week met ijzel. Van mijn baas kreeg ik dan ook vrij omdat het KNMI code rood had afgegeven voor o.a. de provincie Drenthe.Voor de vogels ging ik extra voer strooien. Daar kwamen al snel wat Vinken op af. Naar mate de groep toe nam was er ook een Keep zichtbaar tussen deze Vinken.

Zie het bewijsplaatje hieronder.

2016-01-06-Keep

Tevens zag ik nog een Kauw met witte vlekken op de buik, maar deze vloog weg zodra ik de camera pakte.

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2016-01-06 Eerste Keep van dit jaar!

2015-10-26 Steenmarter

26
oktober
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-10-26 Steenmarter


Onze wildcam had dit vrolijke diertje vastgelegd….

..gelukkig bleef de belangstelling bij de druiven.

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-10-26 Steenmarter

2015-10-24 Egel in het nauw

24
oktober
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-10-24 Egel in het nauw


 

Op 24 oktober was ik mijn camouflagenet aan het opruimen. Tijdens het opruimen, voelde ik opeens wat prikken en zag dat de stekels van een Egel, die vast zat in het net.

 

20151024_151942_Egel in het nauw 1

 

Ik belde gelijk de Dierenambulance om het diertje te bevrijden. Deze was snel ter plekke. De Egel had zich rond gedraaid in het net en was zo vast komen te zitten. Voorzichtig werd het beestje uit zijn benarde positie bevrijdt. De Egel bevindt zich nu in Ureterp bij de Fugelhelling om weer op krachten te komen.

 

20151024_151942_Egel in het nauw 4

 

Toch maar niet meer gebruiken, zo’n camouflagenet…

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-10-24 Egel in het nauw

26 juli 2015 HBN fotohut 7

28
juli
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 26 juli 2015 HBN fotohut 7


Op 26 juli heb ik HBN hut 7 bezocht. Een maand eerder (19 en 22 juni) had voor het eerst kennis gemaakt het fotograferen in een speciale fotohut. Toen zat ik in hut 4 .

Dankzij een goede routebeschrijving was de hut gemakkelijk te vinden. Wat een beetje tegen viel was dat er een plasje in de hut lag. Alle stoelen waren nat. Zelfs het logboek, was aan het eind van de dag nog nat. Waarschijnlijk is er wat water in de hut gekomen tijdens de storm, een dag geleden. Onderweg kwam ik nog een afgezaagde tak tegen.

 

Sperwer_OQ8A0732

 

Persoonlijk vind ik hut 4 iets prettiger. Die heeft iets meer ruimte (voor mijn gevoel tenminste) en statiefkoppen. Nu had ik mijn eigen statiefkop meegenomen, die iets meer beweegt dan de Benro. De stoelen in hut 7 vind ik wel iets prettiger, als ze droog zijn tenminste.

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 26 juli 2015 HBN fotohut 7

Sperwer (?) slaat weer toe…

23
juli
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Sperwer (?) slaat weer toe…


Dit trof ik in de middag aan in mijn tuin:

Houtduif-veer-voorkant

Houtduif-veer-achterkant

Op de foto’s de voor- en achterkant van de veer. Voor de rest zag ik witte donsveren. Het lijkt me weer een Houtduif die het loodje heeft gelegd. Ik vermoed dat er weer een vrouwtje Sperwer langs is geweest. Helaas heb ik dat moment gemist. Terwijl ik eerder wel in de tuin was.

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Sperwer (?) slaat weer toe…

2015-07-16 Zeearend – Lauwersmeer

16
juli
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-07-16 Zeearend – Lauwersmeer


Als je op zoek bent naar een Zeearend, dan heb je tegenwoordig (in het noorden van het land) het beste kans om deze soort te zien bij het Lauwersmeer.

20150716_LM-Zeearend_05

Op 16 juli 2015 ging ik er een kijkje nemen. Binnen 5 minuten was het al raak. Zo’n grote vogel was moeilijk te missen, hoewel de Zeearend wel ver weg zat. Ik schat een kilometer. Met de telelens was het daarom niet te doen de vogel op de gevoelige plaat vast te leggen. Dus ging ik weer eens ouderwets digiscopen. (meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-07-16 Zeearend – Lauwersmeer

2015-07-12 Lemerlerberg en omstreken

12
juli
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-07-12 Lemerlerberg en omstreken


Op 12 juli 2015 liep ik samen met mijn vrouw de Bronnenroute op de Lemerlerberg (7,5km).

20150712_lemelerberg_02

Het eerste stuk op de berg is het mooiste, daarna loop je een lang stuk via het dorp wat minder interessant is voor natuurliefhebbers. (meer…)

Tags: Boomvalk, Kuifmees, Lemelerberg, Slakken
Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-07-12 Lemerlerberg en omstreken

2015-07-11 Slangenarend en Wespendief boven het Fochteloërveen

11
juli
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-07-11 Slangenarend en Wespendief boven het Fochteloërveen


Zaterdag 11 juli 2015 ging ik opnieuw naar het Fochteloërveen. Vorige week was ik er ook, maar toen ben ik het gebied niet in geweest, vanwege de muggen.

Nu ging ik wandelen op het pad dat begint vanaf het fietspad. Hier dacht ik een goede kans te maken om een Slangenarend te spotten.

 

20150711_fochteloerveen_05

 

Steekmuggen

Ik had me goed voorbereid met een fles water en anti-muggenmelk met 40% Deet. Volgens de bijsluiter als beste getest in 1997. Ik zal het merk niet noemen, tenzij een sponsor zich meldt en bereid is deze site te sponsoren. Kortom dit leek wel goed spul om me tegen steekmuggen en dergelijk te wapenen. De vorige keer kon ik nog amper de auto uitkomen en moest ik het opnemen tegen een leger steekmuggen. (meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-07-11 Slangenarend en Wespendief boven het Fochteloërveen

2015-07-04 Fochteloërveen

07
juli
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-07-04 Fochteloërveen


Mijn vrouw en ik hebben een paar dagen doorgebracht bij een B&B in de buurt van het Fochteloërveen. Natuurlijk bekijken we dan ook het gebied zelf. Op de eerste dag zagen we een ongeveer twintig Lepelaars in een plasje. In verband met het tegenlicht, had ik de camera in de tas gelaten, maar dat ik had ik beter niet kunnen doen, want de volgende morgen waren ze gevlogen.

We gingen tevens op zoek naar Kraanvogels en de Slangenarend, die regelmatig wordt gezien langs het fietspad. Bij de eerste rit zag ik een grote vogel in een boom landen. Gelijk maar even de telescoop erbij gepakt. Ik kon een donkere kop zien en een lichte buik. Op hetzelfde moment zette een aantal steekmuggen de aanval in, zodat ik het niet lang uithield en snel weer de auto in ging. Voorbij rijdende wielrenners hadden daar, zo te zien, minder last van. We reden dichter naar de boom waar de roofvogel in zat, maar helaas was de vogel weer gevlogen. Geen zekerheid dus over de mogelijke Slangenarend. Van de Kraanvogels geen spoor.

 

20150704_fochteloerveen_16

 

De volgende ochtend deed ik het gordijn open bij de B&B en zag ik een Ree in de tuin staan, die at van de boompjes. We besloten Veenhuizen te verkennen en later nog even langs het Fochteloërveen te rijden. Geen zeldzame soorten, wel wat Roodborsttapuiten. De steekmuggen waren weer actief, zodra je het raampje van de auto opendraaide wilden ze naar binnen om je even lekker te grazen te nemen! Dus snel raampje maar weer dicht.. (meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-07-04 Fochteloërveen

2015-06-22 Steenuil

27
juni
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-06-22 Steenuil


Op 22 juni zag ik deze Steenuil, het lijkt een beetje of deze vogel scheel kijkt. Als je goed naar de ogen kijkt.(*)

 

2015-06-22-Steenuil

 

Ik had geluk, want hij zat samen met nog een andere Steenuil op het dak en liet zich (meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-06-22 Steenuil

Ervaring vanuit een HBN fotohut

24
juni
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Ervaring vanuit een HBN fotohut


Op het internet had ik gezien dat er fotohutten verhuurd werden op verschillende plekken in de natuur. Dit maakte mij nieuwsgierig en leek me leuk om eens uit te gaan testen.

 

OQ8A9142

 

Samen met een andere fotograaf Wim, had ik de HBN hut 4 gereserveerd. Op vrijdag 19 juni 2015 was het zover. Met een duidelijke routebeschrijving was de hut gemakkelijk te vinden. Om 7 uur was ik aanwezig. Aan alles was gedacht. (meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Ervaring vanuit een HBN fotohut

Kropswoldebuitenpolder Witwangstern en nieuwe hut.

13
juni
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Kropswoldebuitenpolder Witwangstern en nieuwe hut.


Op 12 juni ging ik naar de Kropswoldebuitenpolder, vanwege de nieuwe vogelkijkhut en de Witwangstern. Dit is een gebied waar je niet met de auto kunt komen.

 

2015-06-12-KWBP_0011

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Kropswoldebuitenpolder Witwangstern en nieuwe hut.

2015-06-07 Pa en jonge Grote Bonte Specht

07
juni
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-06-07 Pa en jonge Grote Bonte Specht


Eindelijk is het weer zover! Toen ik het mannetje Grote Bonte Specht steeds vaker in de tuin zag om voer op te halen, had ik al het gevoel dat het niet lang zou duren dat er een jong in mijn tuin zou verschijnen. Op 7 juni was het dan zover. Zie foto’s hieronder:

2015-06-07-Mannetje en Jonge Grote Bonte Specht_001

 

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-06-07 Pa en jonge Grote Bonte Specht

2015-06-03 Jonge Spreeuwen

03
juni
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-06-03 Jonge Spreeuwen


Op 3 juni zag ik 3 jonge Spreeuwen in de tuin. Een van de ouders had het er maar druk mee om ze te voeren. Op het moment was het vrij donker, zodat ik iso 16000 moest gebruiken.

2015-06-03_JongeSpreeuwen_001

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-06-03 Jonge Spreeuwen

2015-05-15 Slagveld in de tuin

15
mei
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-05-15 Slagveld in de tuin


Op 15 mei trof ik dit aan in de tuin:

20150515_Vries_Sperwer_Slagveld_01.jpg
20150515_Vries_Sperwer_Slagveld_02.jpg
20150515_Vries_Sperwer_Slagveld_03.jpg
20150515_Vries_Sperwer_Slagveld_04.jpg
20150515_Vries_Sperwer_Slagveld_05.jpg
20150515_Vries_Sperwer_Slagveld_06.jpg
20150515_Vries_Sperwer_Slagveld_07.jpg
20150515_Vries_Sperwer_Slagveld_08.jpg
20150515_Vries_Sperwer_Slagveld_09.jpg
20150515_Vries_Sperwer_Slagveld_detail_01
20150515_Vries_Sperwer_Slagveld_detail_02

[Show as slideshow]

Waarschijnlijk een Sperwer geweest die een Houtduif heeft geslagen of is het toch een andere vogel die hier het loodje heeft gelegd?

Op verzoek nog een paar detail foto’s:

20150515_Vries_Sperwer_Slagveld_detail_01

 

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-05-15 Slagveld in de tuin

2015-04-17 Gekraagde Roodstaart

02
mei
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-04-17 Gekraagde Roodstaart


Voor de liefhebbers heb ik deze foto geplaatst (geldt natuurlijk voor alle foto’s…).

2015-04-17-GSD-Gekraagde_Roodstaart-001

Dit is de eerste Gekraagde Roodstaart voor mij, dit jaar. Deze kwam ik tegen bij de Gasterse Duinen op 17 april.

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-04-17 Gekraagde Roodstaart

1-5-2015 15 jaar Noordlaarderbos.nl !

01
mei
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 1-5-2015 15 jaar Noordlaarderbos.nl !


Vandaag is het 15 jaar geleden dat ik ben gestart met de website Noordlaarderbos.nl. Tijd om dit te vieren met een gebakje!

15_jaar_Noordlaarderbos.nl.001

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 1-5-2015 15 jaar Noordlaarderbos.nl !

2015 Neuenburger Urwald

25
april
Natuurverslagen_Buitenland / Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015 Neuenburger Urwald


Op een mooie dag in april ging ik met mijn vrouw naar Duitsland, naar het ‘oerbos’ Neuenburger Urwald. Het bos is gelegen in Noord-Duitsland, tussen de plaatsen Zetel en Bockhorn.

 

Afbeelding Kaart Neuenburger Urwald

 

Geschiedenis

Oorspronkelijk was dit bosgebied het eigendom van kloosterorden. In de 15e eeuw kwam het in adellijke handen. Eeuwenlang was het een zogenaamd Hudewald, hetgeen inhield dat boeren het recht hadden om strooisel en brand-en geriefbout te oogsten. Ook lieten ze er hun paarden, koeien, varkens, schapen en ganzen grazen. Het beheer stond vooral in dienst van het vee, de bomen leverden zaad en
(meer…)

Gepost in Natuurverslagen_Buitenland, Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015 Neuenburger Urwald

2015-04-06 Mijn eerste Blauwborst dit jaar!

07
april
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-04-06 Mijn eerste Blauwborst dit jaar!


Op 6 april werd mijn aandacht getrokken door de vrolijke zang van een KBV-tje (klein bruin vogeltje..).

2015-04-06-Leinwijk-Blauwborst

Toen ik de verrekijker er op ging richten, zag ik de witte oogstreep en gekleurde borst van een Blauwborst! Daar wordt ik altijd vrolijk van, want deze vogel zie je niet elke dag!

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-04-06 Mijn eerste Blauwborst dit jaar!

2015-04-06 Zwarte Specht

06
april
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-04-06 Zwarte Specht


Op 6 april 2015 was deze deze Zwarte Specht te zien, tussen de paasvuren door.

Zwarte-Specht_Kniphorsterbos_06-april-2015_001

Van de bovenstaande foto, heb ik even een uitsnede gemaakt, zodat de kop te zien is.  (meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-04-06 Zwarte Specht

2015-03-15 Pijlstaart en Slobeend

22
maart
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-03-15 Pijlstaart en Slobeend


Op dezelfde dag dat ik foto’s maakte van de Steenarend, heb ik tevens nog een paar foto’s gemaakt van Pijlstaarten en Slobeenden. Zie onder.

 

20150315-slobeend_en_pijlstaart-426.jpg

 

Pijlstaarten zijn even groot als een Wilde Eend, maar slanker en sierlijker. De lange hals en staart vallen erg op, vooral ook wanneer de vogels overvliegen.

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-03-15 Pijlstaart en Slobeend

2015-03-16 Drentse vogelaar spot zeldzame steenarend in Stadskanaal (video)

21
maart
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-03-16 Drentse vogelaar spot zeldzame steenarend in Stadskanaal (video)


VRIES – Vogelaar Jos de Vries uit Vries kon zijn ogen zondagmiddag niet geloven. “Ik dacht: het zal wel weer niet zo zijn.”

Thuisgekomen bekeek hij de foto’s die hij had gemaakt nauwkeurig en wist hij het zeker: hij had een jonge steenarend gezien vanuit een vogelhut in Stadskanaal.

RTV Drenthe - Steenarend (Golden Eagle) gespot bij Stadskanaal

“Ik heb de vogel even na twee uur ’s middags gezien vanuit de schuilhut. Hij kwam schuin aanvliegen vanuit het noordoosten. De vogel was een kwartier zichtbaar en verdween achter de bomen in de verte,” verklaart Jos de Vries op de website noordlaarderbos.nl.

Spectaculairder dan wolf’

Volgens Ben Koks van de Werkgroep Grauwe Kiekendief gaat het om een zeer uitzonderlijke waarneming. “Dit is een stuk spectaculairder dan de wolf die vorige week in het Noorden rondliep.” De laatste keer dat er in Drenthe een steenarend is gezien, was in 2002.

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-03-16 Drentse vogelaar spot zeldzame steenarend in Stadskanaal (video)

2015-03-16 Steenarend neemt verkeerde afslag

21
maart
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2015-03-16 Steenarend neemt verkeerde afslag


STADSKANAAL – Het is dan wel geen wolf, maar vogelaar Jos de Vries ontdekte zondagmiddag vanuit een vogelhut nabij Stadskanaal een minstens zo bijzonder dier: hij spotte een steenarend.

,,De steenarend vloog langs een hoogspanningsmast. De vogel was een kwartier zichtbaar en verdween achter de boompjes in de verte”, zegt De Vries op zijn website noordlaarderbos.nl. Daar zijn ook de foto’s te zien die hij maakte.

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2015-03-16 Steenarend neemt verkeerde afslag

2015-03-15 Steenarend gespot bij Stadskanaal!

15
maart
Vleugels — 4 comments


Tijdens het fotograferen van een mogelijke Bruine Kiekendief, zag ik kenmerken, die me aan een grotere vogel deed denken.

Maar ik dacht het zal wel weer  niet zo zijn. Thuis gelijk de foto’s bekeken…en ja hoor! Een 1e winter Steenarend!

20150315-Steenarend_Veenhuizerstukker-Noord.jpg

Meer foto’s en details volgen later…

 

Update 1: ik heb de vogel gezien om 14:06 vanuit de schuilhut. Hij kwam schuin aanvliegen vanuit het noord-oosten naar het zuid-westen en vervolgens weer terug. De vogel was een kwartier zichtbaar en verdween achter de boompjes in de verte.

(meer…)

Gepost in Vleugels | 4 Comments »

Huismus in modderbad

12
maart
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Huismus in modderbad


Zo zie je er uit, wanneer je een modderbad neemt…

20150309_Bourtange_082_Huismus_modderbad

Kijk voor meer Huismus foto’s in de Gallery

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Huismus in modderbad

Geen Wolf, maar toch leuk!

11
maart
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Geen Wolf, maar toch leuk!


Deze week heeft men het er maar druk mee….met de Wolf. Die sinds lange tijd weer in Nederland te zien is. Zowel in Drenthe als in Groningen heeft men de Wolf gezien. Deze wolf heb ik niet voor de lens gekregen, maar wel een ander leuk beestje….zie hier onder:

 

2015-03-10_Hermelijn_Onnerpolder

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Geen Wolf, maar toch leuk!

Vennebroek

08
maart
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Vennebroek


OQ8A0380.JPG

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Vennebroek

Gekleuringde Kauw eindelijk op foto!

01
februari
Vleugels — 2 comments


Eerder heb ik aandacht besteed aan een geringde Kauw die in mijn tuin kwam. Elke keer was de vogel erg schuw. Zodra ik bewoog, ging de vogel er als een haas vandoor.

Op 1 februari had ik meer tijd en kreeg ik de kans om een aantal foto’s te nemen. Waarvan ik hier een paar laat zien:

 

IMG_0031

 

Op de bovenstaande foto zijn de kleuren goed te onderscheiden. Aan de rechterpoot een grijze ring en een rood/witte ring en aan de linkerpoot 3 gele ringen.

 

 

IMG_0048

 

 Update:

Inmiddels heb ik gegevens ontvangen over deze kauw:

Het gaat om een van de vogels gering te Groningen door Simon Verhulst en Jelle Boonekamp. Deze kauw is een vrouw, geringd als jong op 31 maart 2011 in een kolonie vlak bij de punt (groningerstraat bij oprit A28 naar groningen). Ze komt uit een nest van 5 jongen.

links: brede kleurcode ring (geel-zwart; smalle streep boven; brede streep onder)

rechts: vogeltrekstation ring boven en roodwit onder

Dit zijn de ringen die beide heren gebruiken:

RUG-ringen

 

Gepost in Vleugels | 2 Comments »

Tuinvogeltelling 2015

18
januari
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Tuinvogeltelling 2015


Op 17 en 18 Januari was het weer zover, de Nationale Tuinvogeltelling. Dit jaar heb ik op 18 januari geteld tusssen 8:30 en 9 uur.

Hieronder mijn lijst in vergelijking met het omliggende gebied:

Ttuinvogeltelling2015

 

Mager in vergelijking met andere dagen. Deze dag was het overigens licht bewolkt, droog weer. Twee graden Celsius. Leuk dat de Ringmussen nog steeds in de buurt zijn.

 

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Tuinvogeltelling 2015

Russische Kauw of niet?

10
december
Vleugels — 2 comments


Op 10 december 2014 zag ik een Kauw in mijn tuin met wel erge witte vlekken in de nek. Is dit nu een Russische Kauw of het ik het mis?

IMG_0027
IMG_0028
IMG_0032

[Show as slideshow]

Update:

Ik had Rudy Offereins een email gestuurd of deze vogel inderdaad een Russische Kauw is, hij gaf dit als reactie:

“Het is een lastig exemplaar die je gefotografeerd hebt. Na lange twijfel denk ik, dat dit, met de huidige kennis, geen Russische Kauw is maar een Noordse. De sikkel is absoluut opvallend en vooral breed, maar als je goed kijkt, niet echt wit maar zilverachtig lichtgrijs. Bovendien vervaagt de sikkel naar achteren toe vrij snel. Bij een goede Rus zou de sikkel over de volle breedte ongebroken wit moeten zijn. Ik denk ook dat de wang bij een Rus lichter zou zijn en de buik donkerder.
Het is absoluut een opvallend exemplaar en ik zou hem ook geplaat hebben.”

Hier ben ik het wel mee eens, we houden het dus op een Noordse Kauw.

Meer over Kauwen is te vinden op zijn website:

http://calidris.home.xs4all.nl/Russische_kauw.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepost in Vleugels | 2 Comments »

Voor HEs Goudvinken op de voederplank

06
december
Vleugels — 2 comments


In de nieuwsgroep nl.vogels.vogelaar ging het over Goudvinken op de voederplank. Nu ben ik op vakantie in Duitsland geweest dit jaar en vanuit een restaurantje hadden we zicht op een voederhuisje waar Goudvinken, Appelvinken en Sijsjes zich lieten zien.

Dit zijn enkele foto’s van de Goudvinken, door het raam genomen met mijn mobieltje:

20140709_133913_goudvinken
20140709_133916_goudvinken
20140709_133921_goudvinken

[Show as slideshow]

Het voer was dacht ik gestreepte en zwarte zonnepitten. Ik dacht dat ik ook nog een video had gemaakt, maar die kan ik niet vinden.

Mocht er nog belangstelling zijn voor de foto van de Appelvink of van de Sijsjes, laat het maar weten, dan ga ik die ook plaatsen.

 

 

 

 

Gepost in Vleugels | 2 Comments »

Geringde Kauw weer terug in de tuin

06
december
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Geringde Kauw weer terug in de tuin


Op 29 juni 2014  zag ik een Kauw in mijn tuin. Zie http://noordlaarderbos.nl/?p=2596 en http://noordlaarderbos.nl/?p=2604

Op 6 december was dezelfde Kauw opnieuw in de tuin.

Nu kon ik de ringen beter zien:

Links: 3 x geel

Rechts (van boven naar beneden): aluminium, oranje wit oranje (kan ook rood wit rood zijn).

Zo te merken is dit dus geen trekvogel, omdat hij/zij zowel in zomer als winter hier in de buurt zit. Ik heb de vogel nu twee keer in de tuin gezien. De vogel was beide keren samen met nog 5 kauwen in de tuin.

 

 

 

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Geringde Kauw weer terug in de tuin

Verschil Ringmus en Huismus

09
november
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Verschil Ringmus en Huismus


In dit filmpje ziet u eerst een Ringmus en vanaf 01:00 een Huismus.

Het verschil is goed te zien door de roodbruine kleur op de kop van de Ringmus. De Huismus heeft een brede grijze streep over de kop. De Ringmus heeft tevens zwarte vlekken op de wangen.

In this video you see first an Eurasian Tree Sparrow (Passer montanus) and from 01:00 a House Sparrow (Passer domesticus) .

The difference can be seen by the red-brown color on the top of the Tree sparrow . The House Sparrow has a wide gray stripe on the head. The Tree Sparrow also has black spots on the cheeks .

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Verschil Ringmus en Huismus

Vogelvoer kinderen toch in trek bij de vogels

05
november
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Vogelvoer kinderen toch in trek bij de vogels


Elk jaar komen kinderen rond deze tijd, aan de deur om vogelvoer aan te bieden. Meestal is dit voer van slechte kwaliteit. Bij het voer van vorig jaar keken de vogels amper naar om.

Dit jaar kocht mijn vrouw een vetblok met zaadjes in de vorm van een klokje. Tot mijn verbazing valt dit goed in de smaak bij de Ringmussen. Ik zie ze er regelmatig van snoepen. Misschien dat ze toch beter op de kwaliteit letten.

Ringmussen_op_vogelvoer_kinderen

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Vogelvoer kinderen toch in trek bij de vogels

2014 Vogelvoer Test

13
oktober
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor 2014 Vogelvoer Test


Dag allemaal,

Voor de derde maal een vogelvoer-test. In 2011 en 2012 had ik hier ook aandacht aan besteed. Klik op de jaartallen om de vorige testen te zien.

Dit keer lijkt het me leuk om aandacht besteden aan zelfgemaakt vogelvoer.

Nu heb ik daar zelf geen ervaring mee, dus alle reacties zijn welkom.

Heb jezelf een tip en wil je dit delen? Stuur dan je reactie naar: vogelvoer @ noordlaarderbos.nl (dit email adres uiteraard zonder spaties gebruiken!)

 

——————————————————————————————————————————-

De eerste reacties…

1. Michelle:

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor 2014 Vogelvoer Test

Boomkruiper

12
oktober
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Boomkruiper


Op 11 oktober zag ik twee Boomkruipers in mijn tuin. Een van de Boomkruipers kon ik filmen. Zoals je ziet is dat niet eenvoudig, de vogels zijn nogal bewegelijk. Als je goed kijkt, zie je ook nog een mier of spinnetje naar beneden lopen.

English translation:
Two Short-toed Treecreepers (Certhia brachydactyla) we’re in my garden on this day. One of the Treecreepers, you see in this movie. As you can see is not that simple, to keep the focus on this bird. The birds moves quickly upon the branches. If you look closely, you also see an ant or a spider walk down the tree.

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Boomkruiper

Matkop en Grote Bonte Specht

21
september
Noordlaarderbos_Nieuws / Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Matkop en Grote Bonte Specht


Om de invloed van de Grote Bonte Specht te vergelijken met de afname van de Matkop heb ik de volgende grafiek gemaakt, klik op het plaatje hierover:

MatkopvsGBS

De gegevens zijn afkomstig van de BMP-tellingen die in het Noordlaarderbos zijn uitgevoerd.

 

 

Gepost in Noordlaarderbos_Nieuws, Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Matkop en Grote Bonte Specht

Kauw in close up

10
september
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Kauw in close up


Deze vogel kreeg ik op 9 september voor de camera.

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Kauw in close up

Tjiftjaf en Huismus

09
september
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Tjiftjaf en Huismus


Sinds enkele dagen heb ik weer een Tjiftjaf in de tuin. Op 9 september zat de vogel in de bessenstruik, zodat ik even een foto kon nemen. Door het raam.

2014-09-09_Tjiftjaf

Doordat de vogel zo bewegelijk was, kon ik maar één foto maken.

Een nieuwsgierig vrouwtje Huismus liet zich ook even op de gevoelige digitale plaat vastleggen:

(meer…)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Tjiftjaf en Huismus

Gegevens van de geringde Kauw

17
augustus
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Gegevens van de geringde Kauw


Op 29 juni zag ik ‘s morgens een Kauw in de tuin, die iets zilverachtigs aan de poot had. Zie http://noordlaarderbos.nl/?p=2596

De gegevens heb ik (op 3 juli) doorgegeven aan www.cr-birding.org. Dit is een website waar je gegevens over een geringde vogel op kunt vragen. Na ongeveer een maand (17 augustus) kreeg ik bericht terug.

Het gaat hier om deze vogel:

—

Crows

species:
Western Jackdaw
scientific name:
Corvus monedula
EURING code:
15600
notes:

Combination of 3 c-rings (on left leg) and 1 c-ring above metal ring (on right leg).

note 1 : c-ring on right leg is the marker and in 2012 is this white.
note 2 : birds ringed near Molenhoek, N-Limburg, The Netherlands.

email sighting submit (1):
rob_voesten@yahoo.com
snailmail sighting submit (1):
Rob Voesten,
contact status:
responds
colour-ring type:
Legrings : combination of uncoded.
countries where ringed:
The Netherlands.
—
Nog niet echt veel informatie, zoals leeftijd, geslacht, etc… Daarom heb ik nog even gevraagd om meer informatie.

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Gegevens van de geringde Kauw

Egels weer terug in de tuin.

07
augustus
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Egels weer terug in de tuin.


Sinds een week zie ik weer Egels in de tuin. Een kleintje en een wat grotere heb ik afzonderlijk van elkaar gezien in de tuin. Vorig jaar zag ik ze samen. Het kleintje zag ik een paar dagen geleden erg hard in de tuin rennen. Grappig om te zien.

2013_3_20_Vries_Egel_03

Ik had wat snoei-afval verzameld. Dat wil zeggen een stapel takken. Ik dacht altijd dat ze daar onder zaten, maar nu ik de stapel heb verplaatst, zag ik niets wat op de aanwezigheid van Egels bleek. Ze zullen dan wel ergens anders slapen, in de buurt, neem ik aan.

 

 

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Egels weer terug in de tuin.

Gekleuringde Kauw

29
juni
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Gekleuringde Kauw


Op 29 juni zag ik ’s morgens een Kauw in de tuin, die iets zilverachtigs aan de poot had. Toen ik mijn verrekijker erbij pakte zag ik dit aan zijn poten:

– linkerpoot: 3 gele ringen

– rechterpoot: 1 metalen ring aan de boven- en onderkant oranje.

Er zat nog een ring aan deze poot, maar dat heb ik zo snel niet kunnen zien. Ik hoop dat de Kauw zich nogmaals laat zien, voor een foto of meer details. Wie weet waar deze Kauw vandaan komt of waar ik dit kan achterhalen?

 

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Gekleuringde Kauw

Jonge Grote Bonte Spechten

15
juni
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Jonge Grote Bonte Spechten


Vorig jaar zag ik voor het eerst een jonge Grote Bonte Specht bij mij in de tuin. Dit jaar heb ik weer geluk.

2014-06-15_Vries_JongeGBS_01

Op een gegeven moment waren het er zelfs twee. Totaal komen 6 verschillende GBS-en mijn tuin bezoeken. Twee paartjes (m en v dus), doordat het ene paar nogal bruin eruit ziet en het andere paar wel mooi wit in de veren heeft, kan ik ze mooi onderscheiden. Voor de liefhebbers enkele foto’s.

2014-06-15_Vries_JongeGBS_02
2014-06-15_Vries_JongeGBS_03
2014-06-15_Vries_JongeGBS_04
2014-06-15_Vries_JongeGBS_05

[Show as slideshow]

 

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Jonge Grote Bonte Spechten

Koolmees valt Turkse Tortel aan!

04
mei
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Koolmees valt Turkse Tortel aan!


Koolmees valt Turkse Tortel aan (00:14). Let op, want het gaat vrij snel. Tussendoor zien we ook nog een Boomklever, die langs de boomstam klimt, die is sinds kort ook weer te bewonderen in mijn tuin.

 

 

Dit is een van de eerste opnames van een Bushnell Natureview Cam HD Max, die ik gekocht heb. Een zogenaamde cameralval.

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Koolmees valt Turkse Tortel aan!

Eindelijk weer jonge Huismussen!

04
mei
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Eindelijk weer jonge Huismussen!


Vandaag op 4 mei zag ik voor het eerst weer jonge Huismussen in de tuin.

IMG_0109

Altijd leuk om te zien. Ik zag in ieder geval drie jongen die constant werden gevoerd door de ouders.

IMG_0110

De Turkse Tortels hadden er ook zin in vandaag, want die ging drie keer op elkaar zitten. Daar heb ik echter geen foto’s, maar je kunt ook niet alles hebben. 😉

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Eindelijk weer jonge Huismussen!

Spreeuw vliegt tegen het raam en Zwarte Kraai gaat ermee vandoor.

21
april
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Spreeuw vliegt tegen het raam en Zwarte Kraai gaat ermee vandoor.


Op 21 april zag ik een plek op het raam. Het bleek dat een Spreeuw tegen het raam was gevlogen. De vogel lag in de voortuin.

Ik dacht ik ga er even een foto van maken, mijn vrouw had al een schep meegenomen om het beest op te ruimen, maar prompt komt er een Zwarte Kraai. Die pakt de dode vogel op en vliegt ermee vandoor!

Helaas geen foto’s dus en opgeruimd staat netjes. Even verderop ging de Kraai hem/haar opeten.

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Spreeuw vliegt tegen het raam en Zwarte Kraai gaat ermee vandoor.

Keep in de tuin

31
januari
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Keep in de tuin


Onlangs had ik zowel een Appelvink al s een Keep in de tuin. Toen ik de Appelvink zag, pakte ik snel mijn camera. Helaas toch niet te snel, want de vogel was alweer vertrokken. Tot mijn verbazing zat er wel een Keep. Zie hieronder het bewijsplaatje:

2014_Vries_Keep

 

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Keep in de tuin

Sperweruil in Zwollle

26
november
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Sperweruil in Zwollle


Op 25 november zat ik naar het programma “De Wereld draait door” te kijken, waarin vermeld werd dat honderd vogelaars zich hadden verzameld om een zeldzame uil te bekijken. Het ging om de Sperweruil (latijnse naam: Surnia ulula).

De volgende dag, brak de zon door in de middag en kwam ik op het idee om zelf ook die kant op te gaan. Nou, honderd vogelaars was niet overdreven! Ik had het gevoel naar een popconcert te gaan. Een kilometer lange rij van auto’s die eindigde bij werkzaamheden van een kraan. Was dit nu de ‘nieuwe wildernis’ waar men het vaak over heeft? De Sperweruil was net uit beeld. Ik dacht..shit..je zou het beleven..dat ik net te laat ben..wat ook wel eens voorkomt. Gelukkig kwam de vogel 10 minuten later weer aanvliegen en ging in een boom zitten. Iedereen nam stelling met zijn/haar optiek.

Filmpje

Ik had mijn digiscopingset mee genomen om zowel foto’s als filmpje te maken. Zie hier het resultaat. Je hoort de kraan op de achtergrond:

Foto’s

Helaas was de zon net achter de wolken bij mijn aanwezigheid, maar toch herkenbaar in beeld:

2013-11-26_Zwolle_Sperweruil_05
2013-11-26_Zwolle_Sperweruil_06
2013-11-26_Zwolle_Sperweruil_07
2013-11-26_Zwolle_Sperweruil_08
2013-11-26_Zwolle_Sperweruil_09
2013-11-26_Zwolle_Sperweruil_10
2013-11-26_Zwolle_Sperweruil_11
2013-11-26_Zwolle_Sperweruil_12
2013-11-26_Zwolle_Sperweruil_13

[Show as slideshow]

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Sperweruil in Zwollle

Kruisbekken op het Drents-Friese Wold – Aekingerzand (Kale Duinen)

21
november
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Kruisbekken op het Drents-Friese Wold – Aekingerzand (Kale Duinen)


Na de kruisbekken die ik zag en hoorde in het Noordlaarderbos, kreeg ik de smaak te pakken. In het Noordlaarderbos had ik de Witbandkruisbek (WbKb) gemist, maar ik had nog een kans om deze soort te zien in het Drents-Friese Wold – Aekingerzand (Kale Duinen) waar op 20 november deze soort werd gemeld. Op 21 november ging ik er kijken. Vanaf de parkeerplaats zag ik al een vogelaar compleet met telescoop de juiste kant op lopen. Hij was niet de enige, +/- 20 vogelaars waren ook aanwezig op deze plek.

Bij navraag, was de WbKb al gezien. In tegenlicht, werd me verteld. Enige minuten later, hoorde ik de eerste kruisbek geluiden, de telescopen werden in stelling gebracht. Mijn telescoop had ik zelf vergeten, in dacht die niet nodig te hebben, zoals in het Noordlaarderbos, waar je vaak tegen de takken aan kijkt. Op de zandvlakte was het uitzicht beter. Langzamerhand verschenen steeds meer kruisbekken, men telde totaal 30! Van de WbKb was nog geen spoor te zien, toch moesten hier 2 aanwezig zijn.

De ‘gewone’ kruisbekken kwamen af en toe overvliegen, samen met een andere vogelaar zocht ik een goede plaats op op ze op de gevoelige plaat te leggen, zie foto’s:

IMG_0108
IMG_0115
IMG_0127
IMG_0135
IMG_0147
IMG_0152
IMG_0163
IMG_0166
IMG_0174

[Show as slideshow]

Na een paar uur kijken, had ik het toch wel weer gezien en ging ik huiswaarts. Door het mooie weer heb ik kunnen genieten van deze mooie vogels. De WbKb zat er dus niet bij, maar je moet ook wat te wensen overhouden.

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Kruisbekken op het Drents-Friese Wold – Aekingerzand (Kale Duinen)

2013-11-20 Grote Kruisbek, nu zeker!

20
november
Vleugels — 1 comment


Op 20 november had ik meer geluk met de kruisbekken. Nouja, eigenlijk weet ik nu zeker dat ik een Grote Kruisbek heb gezien en vooral gehoord. waarschijnlijk had ik hem de eerste keer ook al gehoord, maar het verkeerd ingeschat.

Het was zonnig toen ik van huis vertrok, maar eenmaal in het bos, was de lucht grijs. Ik heb (op goed geluk) nog wel wat foto’s gemaakt, maar die zijn niet al te geweldig. Helaas had ik net de verkeerde KB op foto gezet, want deze zat recht, terwijl de GrKb links op vloog. Nouja, ik heb er in ieder geval weer een soort bij (een lifer, zoals sommigen dat noemen) en wat nog leuker is, dat ik hem gezien heb in het Noordlaarderbos.

De kruisbek-geluiden had ik op mijn smartphone gezet, zodat ik het ter plekke kon controleren. De Grote Kruisbek klinkt duidelijk harder dan de andere KB-en. Op zicht had ik het niet zo snel kunnen herkennen, met het grijze weer.

Men spreekt overigens van een invasie van kruisbekken in Nederland, dus grijp je kans, zou ik zeggen!

Naast deze bijzondere vogels, waren er nog meer leuke soorten, die zich lieten zien en/of horen. De Zwarte Specht liet een iele kreet horen en af en toe ‘krie krie’. Dit laatste doet hij, wanneer hij zich verplaatst van de ene naar de andere boom. Een mannetje Goudvink liet zich zien met een zielig roepje. Maar het leukste vond ik toch een opvliegende houtsnip! Want die had ik niet verwacht.

Kortom leuke middag dus!

 

Gepost in Vleugels | 1 Comment »

Nieuwe indeling

18
november
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe indeling


Dag allemaal,

Sinds 18 oktober 2013 heb ik een nieuwe indeling gemaakt.

Zoals u ziet staat het item “Noordlaarderbos” nu apart in het bovenstaande hoofdmenu.

Een aantal onderwerpen met betrekking tot het Noordlaarderbos zijn nu apart onderverdeelt in het linker-menu,  om het overzichtelijker te maken.

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe indeling

(bijzondere) Kruisbekken in het Noordlaarderbos

18
november
Noordlaarderbos_Nieuws / Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor (bijzondere) Kruisbekken in het Noordlaarderbos


Vanaf 31 oktober worden er verschillende Kruisbekken waargenomen in het Noordlaarderbos.

Kruisbek

 

Dat wil zeggen de ‘normale’ Kruisbek, de Grote Kruisbek en de Witbandkruisbek. De Kruisbek is al bijzonder voor het bos, maar de andere twee Kruisbekken, zijn nog zeldzamer!

 

Geluiden

Via het internet heb ik wat geluiden verzameld. Het zijn contactroepjes, die je waarschijnlijk het meest hoort.

 

De contactroep van de Kruisbek  (Loxia curvirostra):

http://www.noordlaarderbos.nl/wp-content/uploads/2013/11/Kruisbek_contactroep1.mp3

 

De contactroep van de Grote Kruisbek (Loxia pytyopsittacus)

http://www.noordlaarderbos.nl/wp-content/uploads/2013/11/GroteKruisbek_Loxia-pytyopsittacus_contactroep1.mp3
De Witbandkruisbek (Loxia leucoptera)

http://www.noordlaarderbos.nl/wp-content/uploads/2013/11/WitbandKruisbek_contactroep1.mp3

 

Hier hoor je ze achter elkaar, in de bovenstaande volgorde:

http://www.noordlaarderbos.nl/wp-content/uploads/2013/11/Kb_GrKb_WbKb.wav

Ondergetekende heeft zelf een poging gedaan om ze op te sporen, maar dat is nog niet eenvoudig. Tenzij je de geluiden erg goed kent.

Ik zag ongeveer 10 kruisbekken vliegen en ze klonken allen als Grote Kruisbekken (GK), wat me onwaarschijnlijk lijkt. Ik hoorde een metaalachtige klank, die nog het meest leken op de GK. Helaas waren ze nogal onrustig en lieten ze zich niet goed bekijken. Misschien dat ik nog wel een poging ga wagen.

 

 

Gepost in Noordlaarderbos_Nieuws, Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor (bijzondere) Kruisbekken in het Noordlaarderbos

Vogelvoertip van de EMTE supermarkt

05
november
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Vogelvoertip van de EMTE supermarkt


Vogelvoer is nu weer een hot item in de supermarkt. Op 4 november heb ik even gekeken in EMTE Supermarkt (voorheen Golff supermarkt).

Tussen het gebruikelijke voer lagen 3 vetblokken met insecten voor 5,- euro. Terwijl ik ze normaal koop voor 2,- per vetblok (CJ Wildlife)

1_Best_for_your_friend_vetblok_NL

 

Dezelfde dag heb ik het gelijk opgehangen in de tuin. Nu even kijken hoe de vogels erop reageren.

1_Best_for_your_friend_vetblok_NL

 

1_Best_for_your_friend_vetblok_NL

 

Het vetblok is: Best for your friend, 3x300gr met een koolmees en vrouwtje huismus op de voorkant.

Met: Granen, zaden, rundervet, sorghum, gedroogde insecten.

 

Hieronder staan afbeeldingen van de CJ Wildlife vetblokken met insecten:

1_Best_for_your_friend_vetblok_NL

 

1_Best_for_your_friend_vetblok_NL

Wat me opviel op het internet is dat wanneer ik op de website van ‘Best for your friend’ kijk, ik zie, dat je wordt je door gelinkt naar www.nedacsorbo.nl

Misschien een tip om dit soort voer in de gaten te houden, de komende periode. Misschien dat ze van een ‘oude’ voorraad afwillen en het voordelig aanbieden.

Heb je ook een tip? Laat het dan weten via vogelvoer@HAALDITWEGnoordlaarderbos.nl of via de nieuwsgroep nl.vogels.vogelaar.

 

 

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Vogelvoertip van de EMTE supermarkt

Vogelvoeractie

02
november
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Vogelvoeractie


Vandaag (2 oktober 2013) vogelvoer gekocht van de jeugd van VAKO Handbal , zie onder:

2013_vogelvoeractie-vako

Nu de vogels nog….

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Vogelvoeractie

Tip: Lidl wintervoer

01
november
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Tip: Lidl wintervoer


Deze tip kwam van Boze Opa, uit de nieuwsgroep nl.vogels.vogelaar:

Bij de Lidl is nu een assortiment wintervogelvoer te koop voor buitengewoon schappelijke prijzen, maar bovenal ziet het er zeer goed gevuld uit.

Het strooivoer zit in 1kg zakjes voor 0,99 dus een euro per kilo en dat vind ik een mooie prijs want dat betaal ik ook voor mijn 20kg zakken. Het is rijk gevuld met zonnepitten, pinda’s en gemengde zaden en bijna afval/stof vrij.

Zwarte kleine zonnepitten zijn 1,99 per kilo, dat is wat duurder.

De vetbollen zijn per 6 stuks 0,99 dus ’16 ct per stuk.

Ik heb toch maar een klein voorraadje ingeslagen (want op = op) en als proef meteen maar uitgezet en het is meteen weer lekker druk in de tuin.
De grote bulk pimpelmezen is ook weer terug en de groenlingen zaten ook gelijk weer op de zonnepitten. Ik kan er uren van genieten.
B.o.

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Tip: Lidl wintervoer

Voor Fusti, het Groenling overzicht..

27
oktober
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Voor Fusti, het Groenling overzicht..


Op speciaal verzoek,voor de Belgische vogelaar ‘Fusti’, van de internet-nieuwsgroep nl.vogels.vogelaar, heb ik  de onderstaande grafiek gemaakt.

Het is een overzicht van waarnemingen van de Groenling in mijn tuin tussen 28-10-2012 en 17-5-2013.

 

Grafiek_Groenling_28-10-2012_tm_17-5-2013

 

 

 

 

 

Klik op de grafiek voor een vergroting.

 

 

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Voor Fusti, het Groenling overzicht..

Weer een veer gevonden!

25
oktober
Vleugels — 1 comment


Dag allemaal,

De onderstaande veer vond ik op 25 oktober in mijn tuin.

 

2013-10-25_Veer

 

Wie kan mij vertellen om welke vogel het gaat?

UPDATE!

Het blijkt om een Turkse Tortel (Stretopedia Decaocto / Collared Dove)  te gaan.

 

 

 

 

 

 

Gepost in Vleugels | 1 Comment »

Gastenboek (tijdelijk) uitgeschakeld.

13
oktober
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Gastenboek (tijdelijk) uitgeschakeld.


Vanwege vervelende berichten in het gastenboek, beter bekend als ‘spam’ heb ik het gastenboek (tijdelijk) uitgeschakeld. Er wordt toch al weinig gebruik van gemaakt.

Reageren kan altijd via de E-mail of via Twitter (@noordlaarderbos)

 

 

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Gastenboek (tijdelijk) uitgeschakeld.

Handige weetjes en tips tijdens de vogeltrek

02
oktober
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Handige weetjes en tips tijdens de vogeltrek


Oproep:

Nu de vogeltrek weer op gang komt wil ik de komende tijd ik allerlei weetjes over de vogeltrek verzamelen. Die zet ik vervolgens op een rij, op deze pagina. Zodat andere mensen hier ook wat aan hebben. Bijvoorbeeld hoe je de ene soort vliegende vogels kunt onderscheiden van een andere soort.

Mocht iemand zo’n tip hebben, dan kun je reageren op dit bericht. Ik neem het vervolgens wel weer over. E-mailen mag uiteraard ook.

 

Algemene tip:

Blijf een groepje vogels eens volgen als je ze in beeld hebt, Kepen, Vinken, Koperwieken, maakt niet uit wat, blijf ze volgen en op den duur, na heel veel oefenen ga je het verschil in vliegbeeld wel zien.

 

Verschil Kepen en Vinken:

Kepen zijn iets donkerder, missen het witte vleugelstreepje en ze zijn wat rechter van rug.
Als je geluk hebt, zie je het donkere kopje.

Verder is de vlucht iets minder golvend dan van de Vink en vliegen ze wijder uit elkaar.

De Vink roept vaak een soort “jup” bij het vliegen.

 

Trekroepjes Vinken

Barmsijs:

http://www.noordlaarderbos.nl/trekroepjes/barmsijs.mp3

Europese Kanarie:

http://www.noordlaarderbos.nl/trekroepjes/eurokan.mp3

Lees verder..

 

Tags: trektellen tips trekvogels roepjes vliegbeeld
Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Handige weetjes en tips tijdens de vogeltrek

Laatste nieuws over de Visarenden van Letland.

19
augustus
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Laatste nieuws over de Visarenden van Letland.


Net als vorig jaar is het Visarendnest in Letland bewoond voor Visarenden. Het is te volgen via een webcam.

2013-8-19_Visarend_Letland

 

In 2013 kregen de ouders hadden 3 jongen. Waarvan één laat uit het ei kwam. Die wist zich op wilskracht in leven te houden. Maar begin augustus is ie toch gestorven. Omgevallen tijdens vliegoefeningen.

Het jong viel op z’n rug. Nou is bekend dat vogels die op hun rug liggen lang zo kunnen blijven liggen, dat deed deze dus ook en heeft daarna nog wat rond gestrompeld en is dood gegaan. De familie heeft hem niet opgegeten.

De andere twee zijn gezond uitgevlogen. Ouders en jongen komen nog regelmatig op het nest terug.

Informatie van de ringen:

U6 = vader
U5 = moeder (Irma)
DJ = jong, man (Kenno?)
DH = jong, vrouw
DK = het gestorven jong (Kaari)

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Laatste nieuws over de Visarenden van Letland.

Nu ook Zwarte Specht aan de muur.

16
augustus
Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Nu ook Zwarte Specht aan de muur.


Tonny de Heer had voor ons een schilderij gemaakt van een Grote Bonte Specht.  Dat is ons goed bevallen. We lieten daarom een tweede schilderij maken, nu van een Zwarte Specht.

Die is weer erg mooi geworden, zie onder:

Zwarte_Specht_Bord

 

Beide schilderijen hebben een mooi plekje gekregen in de tuinkamer:

GBS_en_ZS_Bord

 

Gepost in Vleugels | Reacties uitgeschakeld voor Nu ook Zwarte Specht aan de muur.

« Older Entries

Webdesign door Jos de Vries