• Home
  • Algemeen
  • Noordlaarderbos
  • Vogelsoorten
  • Links
  • Menu

    • Dagboek
    • Noordlaarderbos
    • Groningen
    • Drenthe
    • Digiscoping
    • Trekroepjes
    • Verslagen Nederland
    • Verslagen Buitenland

Blog Archief

Blog: Vogels Kijken

    Route Noordlaarderbos uit de Dorpsklanken

    15 mei
    Noordlaarderbos_Nieuws / Vleugels — 1 comment


    2022-05-15: Op 15 mei 2022 besloot ik, samen met mijn vrouw de route te gaan lopen, die we zagen in de Dorpsklanken (de lokale krant van Eelde en omstreken) van 21 april 2022. Het is een route van bijna 8 kilometer.

    De route begint en eindigt bij de kerk in Noordlaren.

    De route ging langs het hunebed G1.

    Informatiebord van hunebed G1.

    Aan borden geen gebrek. Zoals dit bord van het Nivon, dat leidt naar de natuur camping de Hondsrug.

    In welk bos waren we ook alweer? Oja, Noordlaarderbos. Ook geschikt voor mensen die de bril zijn vergeten.

    Zou hier een plaatselijke bewoner dit bord geplaatst hebben?

    Leuke soorten vandaag!

    04 mei
    Noordlaarderbos_Nieuws / Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Leuke soorten vandaag!


    Op 4 mei 2022 ging ik de pijltjes route lopen door het Noordlaarderbos en Vijftig Bunder. Een mooie gevarieerde wandeling van bijna 7 kilometer. Het was nog erg rustig om 7 uur ’s morgens. Slechts één wandelaar tegen gekomen.

    Onderweg zag ik leuke soorten zoals putter, beflijster (al jaren niet meer gezien, door mij dan…), fluiter (met de bekende stuiterbalzang!), koekoek (ook mooi gezien) en tapuit (tussen het NLB en Noordlaren).

    Wandelroute door het Noordlaarderbos

    Bovenstaande afbeelding is van de app MapMyWalk, een fitness app. Die bijhoudt waar je loopt. Ook handig bij gebieden waar je niet zo bekend mee bent. Zo voorkom je dat je de weg kwijt raakt. Later kun je ook nog eens zien waar je hebt gelopen en de details van de route kunt bekijken.

    Noordlaarderbos.nl naar nieuwe provider

    07 april
    Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Noordlaarderbos.nl naar nieuwe provider


    Beste bezoeker van Noordlaarderbos.nl,

    Gisteren lag deze website er gedeeltelijk uit, dit had te maken met de verhuizing naar een nieuwe hostingprovider. De problemen zijn weer verholpen. U kunt alle vogels van het bos en ruime omstreken weer vinden op noordlaarderbos.nl.

    Het kan zijn dat er hier en daar nog foto’s ontbreken, dit wordt later opgelost.

    Met vriendelijke groet,

    Jos de Vries

    Crimescene in de tuin.

    17 oktober
    Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Crimescene in de tuin.


    Op 16 oktober 2021 trof ik dit aan in de tuin. Een aantal veren van een voormalige vogel.

    Waarschijnlijk een prooi van een Sperwer. Weet jij om welke vogel het gaat?

    Klik op de afbeelding om de foto te vergroten.

    Update: het blijkt hier om een mannetjes huismus te gaan. Zelf dacht ik aan een spreeuw, maar die heeft iets langere handpennen en minder smallere bruine zoompjes. Met dank aan Johan Bos voor de informatie.

    Lammergier bij de Archemerberg

    15 mei
    Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Lammergier bij de Archemerberg


    Op 14 mei 2021 ging ik naar de Lemelerberg of beter Archemerberg bij Lemele in Overijssel om te genieten van een zeldzame Lammergier. De gier is hier een aantal dagen waargenomen. Tevens was de vogel een enkele dag in Norg en andere plekken in Drenthe te zien. Later keerde de vogel weer terug bij de Archemerberg.

    Op de dag dat ik er naar toe ging, was de vogel alweer waargenomen. Het was dus niet moeilijk de vogel te vinden.
    Gewoon mee lopen met de aanwezige vogelaars/fotografen. Op de plaats waren zo’n 50 mensen aanwezig, die op grote afstand de gier gingen bewonderen. Bijna de hele dag bleef de vogel in de boom zitten. Op een paar spaarzame moment na, ging ze toch even vliegen. Hier had ik het geduld niet voor. Ik heb de vogel mooi met de telescoop kunnen zien en enkele foto’s gemaakt. Leuk was dat er ook nog twee Wespendieven overkwamen. De andere vogelaars schonken daar geen aandacht aan.

    De lammergier met de naam Eglazine, komt in Nederland niet voor, heel af en toe maakt er eentje vanuit de Alpen of Pyreneeën een verkenningsronde. Dat is een indrukwekkend gezicht, deze vogel heeft een spanwijdte van zo’n drie meter en een lengte van een meter. Volgens Hans Pohlmann, voorzitter van de Vulture Conservation Foundation. Heeft de gier een zendertje waarbij elk uur de locatie van de vogel doorgeseind. “Ze is onderdeel van een herintroductieproject. “We hebben haar voorzien van een ring aan de voorpoot, een aantal veren in de vleugel zijn met waterstofperoxide geverfd, zodat we haar kunnen herkennen, en ze heeft een soort ‘rugzakje’ met een gps-zender.
    In juni vorig jaar is ze losgelaten in Frankrijk.”

    Pohlmann: “Lammergieren zitten nooit in bomen, het is een vogel van de hoge bergen, maar ja ze moet hier wat anders. Ze heeft op een tak de nacht doorgebracht, zodat ze in ieder geval veilig was voor bijvoorbeeld vossen. Als ze eenmaal weer vliegt, dan zoekt ze pas tegen een uur of zes weer een slaapplek op. Ze zal uiteindelijk weer teruggaan naar de hoge bergen, naar de kliffen. Ze maken vluchten van wel drie- tot vijfhonderd kilometer per dag.”

    Hordes vogelspotters kwamen naar de Archemerberg in Overijssel en naar de Veluwe, waar Eglazine een meerdere dagen verbleef. Lammergieren staan op de Rode Lijst, de populatie in Europa is kwetsbaar geworden door vergiftiging, voedselschaarste en doordat het leefgebied kleiner wordt. Des te specialer dus om met eigen ogen de lammergier in Nederland te zien. De fotografen en vogelaars kwamen overal vandaan om het dier te zien.

    De reusachtige vogel streek vanuit Zuid-Europa neer op de heide, waar het vrouwtje een door schaapherder Anita Wichers klaargelegd kadaver verorberde. Toen had ze het rijk nog alleen, maar later volgden honderden spotters.

    ‘We gaan de gier voeren’
    Wichers belt niet veel later met de boswachter om haar enthousiasme te delen, met daarbij in het achterhoofd dat diezelfde toezichthouder enkele uren ervoor nog vertelde een aangereden, dode ree in de achterbak van de auto te hebben liggen. ,,‘Weet je wat’, zei ik toen. ‘We gaan de gier voeren’. Dus wij slepen met die ree, waarna we van een afstandje helemaal alleen hebben toegekeken. Na twintig minuten kwam ze eraan. Een gigantisch mooie vlucht. De gier cirkelde wat boven het kadaver, dook er daarna op en begon direct te vreten. Fan-táááás-tisch.”

    Bronnen: een deel van de teksten zijn overgenomen van RTV Drenthe en De Stentor.

    Flamingo in de Breebaartpolder

    26 april
    Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Flamingo in de Breebaartpolder


    Op 26 april 2021 ging ik weer eens na lange tijd naar de Breebaartpolder, na bij Termunten. Ik was hier al een tijd niet geweest. Ondertussen heeft hier de oude hut in brand gestaan en is weer een nieuwe verrezen. Prachtige hut trouwens. Met hier en daar luikjes waardoor je kunt kijken.

    De voornaamste reden dat ik hier was, is dat er al een tijdje een flamingo is waargenomen en die zelfs RTV Noord heeft gehaald. Dat mag ik dus niet missen. Het weer was mooi zonnig met een temperatuur van zo’n 8 graden. Ik moest de weg wel weer even zoeken, want ik reed alweer de verkeerde kant op.

    In de hut zag ik al vrij snel de flamingo, naast een stel lepelaars. De vogel zat veel met zijn kop onderwater en was toch nog wel ver weg, vanaf de hut. Het zijn dus niet de mooiste foto’s geworden, maar meer bewijsplaatjes. Verder waren er veel brandganzen te zien, kluten, een groenpootruiter, tureluur, bergeend, aalscholver, zilvermeeuw. Kortom de gangbare soorten.

    Flamingo
    Brandgans
    Groenpootruiter
    Tureluur
    Zilvermeeuw

    In ieder geval weer leuk om weer een nieuwe zeldzame soort te zien en op mijn soortenlijst te hebben.

    Onderweg naar de Breebaartpolder zag ik grote gele kwikstaart. Om eerlijk te zijn heb ik hier meer van genoten dan van de flamingo.

    grote gele kwikstaart
    grote gele kwikstaart

    Veel spechten in het Noordlaarderbos

    03 maart
    Noordlaarderbos_Nieuws / Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Veel spechten in het Noordlaarderbos


    Zelf bedachte route door het bos van 6,25 km.

    Op 3 maart 2021 heb ik bovenstaande wandeling gemaakt door het bos. Opvallend veel grote bonte spechten heb ik kunnen horen en zien.

    Ook liet een zwarte specht van zich horen. Ik dacht ook nog het geluid van een kleine bonte specht te horen. Het geluid van een naaimachine, als deze aan het roffelen is, maar daar ben ik niet helemaal zeker van.

    Ingang Noordlaarderbos vanaf de oostkant.
    Ingang Noordlaarderbos vanaf de oostkant.

    Zo te zien had men zand gestrooid om de wandelpaden te versterken. Het voordeel hiervan is, dat je goed diersporen kunt zien.

    Hier een spoor van een ree.

    Ik zag een spoor van een ree in het zand. Ik had geen duimstok of iets dergelijks bij me, dus heb ik mijn schoen erbij opgezet, toen ik de foto nam. Het voorste gedeelte van de schoen is 5 cm. Het zwarte gedeelte dus.

    Waarschijnlijk is dit de afdruk (prent) van een kat.
    Uitwerpselen van een kat?

    Verderop kwam ik nog uitwerpselen tegen, waarschijnlijk van een kat. Dit moet ik nog even navragen.

    Bankje.

    Voor de liefhebbers staan er ook nog twee bankjes in het bos. Een oud bankje, waar ik in het verleden nog wel eens gebruik van heb gemaakt is al een tijd verdwenen. Ik weet niet waarom. Misschien aan vervanging toe?

    Hier liggen boomstammen in de weg, waarschijnlijk om mountainbikers te pesten. 🙂
    Zand op de paden.
    Bordje en pijl van natuurmonumenten.
    Ruiterpad
    Hondsrugpad / Hünenweg.
    Nog meer zand, voor de liefhebbers…mijn fotorolletje was nog niet vol!

    Vogels die ik verder zag of hoorde waren: zwarte mees, zanglijst, havik (overvliegend), merel, koolmees, pimpelmees, roodborst, winterkoning, boomklever, boomkruiper, blauwe reiger (bij een plasje aan de oostkant van het bos), buizerd (overvliegend) en vink.

    Kortom het was weer genieten. De temperatuur was 1 tot 3 graden en het was bijna windstil. Van de lokale mist had ik weinig last. De zon kwam er maar moeilijk door.

    Huismussen voer

    07 februari
    Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Huismussen voer


    Aangezien dit voor mij onbekend voer is, heb ik het even opgezocht en voor de volledigheid toegevoegd voor de Vogelvoertest 2021

    Paddy

    Paddy is ongepelde rijst en daarom zeer geschikt voor rijstetende vogels. Deze worden ook wel Padda’s genoemd. Daarnaast is de rijst zeer goed verteerbaar.

    Wit Millet

    Millet behoort tot de familie van de gierstsoorten. De zaden zijn wat groter dan van de andere gierstsoorten en ze zijn zeer zacht. Dus makkelijk te eten voor de (jonge) dieren.

    Gemiddelde voedingswaarden:
    Vocht                      12,7%
    Ruw eiwit                 11,1%
    Ruw vet                     3,7%
    Koolhydraten            59,8%
    Ruwe celstof              8,9%
    Calcium                      0,03%
    Fosfor                        0,32%

    Verder bevat witte millet: ijzer, kalium, magnesium, vit. B1, 2, 3, 6, 11, E.

    Millet bevat vrij veel van het aminozuur leucine, dit aminozuur helpt bij de opbouw van spieren.

    Witzaad

    Witzaad of ook wel platzak genoemd wordt in hoofdzaak verbouwd in de U.S.A., Argentinië, Canada, Zuid-Europa, Spanje, Hongarije en Marokko. In Nederland wordt het soms op kleine schaal ingezaaid. Afhankelijk van het land van herkomst is het witzaad, grof of fijnkorrelig, dof of glanzend, fijn of grofvezelig zaadhuid. Witzaad is in wezen een kleinzadige graansoort waarvan de zaadkern niet wit, zoals de naam zou vermoeden, maar bruin is.

    Aan de bloeiwijze, de aar, is duidelijk te zien dat witzaad tot de ‘grassen’ behoort. Vooral in de zuidelijke landen komt het witzaad nog al eens als lastig onkruid voor. Desondanks is witzaad heel goed in eigen tuin te verbouwen al kan de opbrengst tegenvallen. Zo zijn de mussen namelijk erg alert om de bijna rijpe korrel van het witzaad uit de aren te pikken. Witzaad behoort tot de koolhydraatrijke gewassen, dit blijkt uit het hoge zetmeelgehalte.

    Sijsje op de voederplank

    30 januari
    Vleugels — Reacties uitgeschakeld voor Sijsje op de voederplank


    Sijsje op de voederplank. Voor het eerst dat ik deze soort aantref op de voederplank. In de weinige keren dat ik ze zie in mijn tuin of de omgeving er omheen, dan zitten een groepje hoog in de bomen te foerageren.

    Erg leuk en ook nog tijdens de tuinvogeltelling georganiseerd door Vogelbescherming Nederland.

    Het voeren van de afgelopen heeft goed geholpen, want ook een Putter en een Goudvink lieten zich zien, afgelopen week. Ook niet alledaagse vogels.

    Vogelvoertest 2021

    16 januari
    Natuurverslagen_Nederland / Vleugels — 11 comments


    In de aanloop naar de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming van vrijdag 29 tot en met 31 januari. Leek het me leuk om weer een vogelvoertest te organiseren. Dit heb ik in het verleden ook gedaan en het leverde altijd leuke reacties op. In 2010, 2011, 2012 en 2019 was dat, klik op deze jaartallen om de test in die jaren te bekijken.

    Een spreeuw op zoek naar voer.

    Wanneer?

    Van 15 t/m 31 januari.

    Waarom?

    De bedoeling van deze test is te kijken op welk voer de vogels op af komen. Tevens om van elkaar te leren en tips uit te wisselen. Om te weten te komen wat het voordeligste voer is en wat de meeste vogels aantrekt of bepaalde soorten.

    Wil je ook mee doen?

    Stuur dan het volgende op:

    • wat voor voer gebruik je?
    • wat is de prijs, de hoeveelheid van het voer?
    • waaruit bestaat het voer?
    • waar heb je het gekocht?
    • eventuele opmerkingen/tips die je verder nog kwijt wilt.
    • eventueel met foto’s.

    Hoe meer mensen er mee doen, des te leuker het wordt! Ik ben ook wel nieuwsgierig naar ervaring met voer, wat niet zo succesvol is.

    Van mijn eigen ervaringen zal ik hier ook verslag doen in de komende dagen.

    Update 1: een filmpje van een gaai die snoept van een doppinda’s:

    Update 2: een filmpje van twee turkse tortels op de voertafel:

    Stuur je reactie naar: vogelvoertest@noordlaarderbos.nl of laat een berichtje hieronder achter.

Webdesign door Jos de Vries