Geschiedenis
Dit informatiebord van Natuurmonumenten treft men aan in het begin van de wandelroute.
Klik op de foto’s voor de grote versie
Het Noordlaarderbos is na 1880 aangeplant als productiebos. Natuurmonumenten haalt plaatselijk lariks, fijnspar, en douglas weg waardoor ruimte ontstaat voor inheemse soorten als berk, beuk en eik.
Variatie: In een gemengd bos voelen meer diersoorten zich thuis. In het Noordlaarderbos komen veel roofvogelsoorten voor: sperwer, havik, ransuil en wespendief. Ook broeden er de wielewaal en nachtegaal. Het bos wordt veel bezocht door reeën. Andere zoogdieren die er voorkomen zijn steenmarter en hermelijn.
Karrensporen: In de late steentijd liep hier de enige betrouwbare weg in de omgeving. In de middeleeuwen werd deze route, die een verbinding vormde tussen Coevorden en Groningen, intensief gebruikt. Wanneer de weg in natte perioden onbegaanbaar was, maakte men een spoor parallel aan het oude. In droge tijden verstoven de oude, kapot gereden sporen. Zo ontstonden de hoogteverschillen in het bos. Sommige sporen zijn nog herkenbaar als diepe groeven die van noord naar zuid lopen.
Heilige Bergje: Vlakbij het Nivon natuurvriendenhuis ligt een heuvel met een rijd grote dennen. Aangenomen wordt dat hier terechtstellingen plaatsvonden, vandaar de naam Galgenberg. Een ander verhaal is dat op deze heuvel preken werden gehouden. De heuvel werd daarom ook wel het Heilig Bergje genoemd. Voor de ‘Galgenberg’ zijn geen bewijzen. Eind 2011 is men begonnen met archeologisch onderzoek in het bos. Misschien dat dit onderzoek hier duidelijkheid over kan geven.
Ligging: Groningen – gem. Haren; 1 km ten westen van Noordlaren.