Drenthe
Klik voor de waarnemingen in het betreffende gebied:
Kleine Plevier 13 april 2003 – Beilen
Balloërveld:
15 oktober 2006: Kneu, Graspieper, Torenvalk, Buizerd, Knobbelzwaan (3 overvliegend), Buizerd, Grote Bonte Specht. Het was weer rustig op het Balloërveld. Slechts een rondvliegende Torenvalk en wat overvliegende vogels. Later zag ik steeds meer vogels overvliegen, zoals een groepje Knobbelzwanen. Grappig om te zien en vooral ook om te horen. De overvliegende ganzen kon ik niet meteen herkennen. Het zicht was niet al te best op de vroege morgen.
De paddenstoelen stonden er ook mooi bij. Een dag later heb ik mijn fotocamera meegenomen en een aantal paddo’s op foto gezet…helaas begaf mijn geheugenkaart het en kon ik niets overzetten op de pc. Een dag later ging ik nogmaals en had ik wel succes. Zie hieronder het resultaat.
Paddenstoel op het Balloërveld
17 juli 2005: Kneu, Roodborsttapuit, Boompieper, Boerenzwaluw, Geelgors, Veldleeuwerik, Buizerd, Groenling.
Zo te zien alweer een tijd Geleden dat ik op dit Veld was. Afgezien van een kijkertest met een paar vogelaars vorig jaar. Vroeg in de middag heb ik hier even gekeken. Veel was er niet te beleven. Wat me wel opviel was het Grote aantal Kneus. Een stuk of tien.
Eerder op de dag heb ik gekeken bij Gasteren, zie Drenthe algemeen.
31 juli 2003: Kneu, Paapje, Roodborsttapuit, Boompieper, boerzwaluw (veel), Geelgors, Grasmus, Veldleeuwerik, Buizerd.
’s Avonds ben ik hier even naar toe gegaan om mijn nieuwe statief (een Gitzo 1410 met 2380 balhoofd) te testen en net aangeschafte 32x oculair van Kowa. Gelukkig valt het meeslepen van dit alles, samen zo’n 7 kilo, erg mee. Hoewel ik maar een paar foto’s heb genomen, is mijn eerste indruk goed. Het statief is erg stabiel en blijft meteen goed staan. Ook op de hoogste stand, hier begon mijn oude Manfrotto statief onstabiel te worden. Onderstaande Kneu liet zich mooi van dichtbij (20 meter) op foto zetten.
Kneu op het Balloërveld
15 november 2002:Grote Bonte Specht, Buizerd, Torenvalk.
Veel Grote Bonte Spechten waren deze dag te zien in de bosjes. Verder was het erg mager.
De specht klemde een dennenappel in de boom en haalde daar vervolgens de zaadjes weer uit. Hierna ging ik naar de Boswachterij van Anloo, daar was het een stuk drukker, zie Boswachterij Anloo.
3 augustus 2002: Geelgors, Kneu, Roodborsttapuit, Veldleeuwerik, Buizerd, Torenvalk, Goudhaan, Matkop, Grote Bonte Specht, Witte Kwikstaart.
Deze dag ben ik samen met een andere vogelaar naar dit Veld gegaan. Onder andere om onze kijkers met elkaar te vergelijken. De voorkeur ging uit naar de Leica. Mag ook wel met het prijsverschil (Nikon SE 8×32 en Leica 10×50). De Leica is namelijk twee keer zo duur.
Het is moeilijk om deze twee verrekijkers met verschillende sterktes met elkaar te vergelijken. Ik heb daarom geen uitvoerige test gedaan. Wat me opviel aan de Nikon was het heldere beeld. In reviews op het internet valt de Nikon erg goed in de smaak. Kijk maar eens op de volgende review:
http://www.weatherman.com/binocs.htm#22
Wat de vogels betreft wat het iets beter als de vorige keer. De geelgorzen en Kneus zaten vandaag voornamelijk in groepjes. De Roodborsttapuit liet zich ook weer zien.
Op een gegeven moment werd ons uitzicht belemmerd door een naakte man. Je één voelen met de natuur is nog daar aan toe, maar je er ook nog naar te gedragen ging ons toch iets te ver. Daarom besloten we maar weer huiswaarts te keren.
15 juli 2002: Vink, Gekraagde Roodstaart, Tjiftjaf, Boompieper,Geelgors, Buizerd, Torenvalk.
Erg mager, dit keer, zelfs geen Roodborsttapuit. De volgende keer moet ik hier maar weer eens ’s morgens kijken in plaats van laat op de middag. Dat levert meestal meer soorten op.
24 mei 2001: Laat op de middag heb ik hier even een paar uur gekeken, dat leverde de volgende soorten op: Roodborsttapuit, Kneu, Tapuit, Boompieper,Veldleeuwerik, Buizerd, Grutto, Scholekster, Wulp, Witte Kwikstaart, Koekoek.
Niet veel, wel leuk.
10 september 2000: Roodborsttapuit, Tapuit, Boompieper, Buizerd, Boomleeuwerik, Torenvalk en een Paapje. Hier heb ik slechts een uurtje zitten kijken aan het eind van de dag. Vandaar zo weinig vogels. Toch is het altijd weer mooi om deze vogels te zien, zeker in een mooi Veld als het Balloërveld. Bij zonnig weer is het echt prachtig om te vertoeven.
12 juni 2000: Roodborsttapuit, Tapuit, Witte Kwikstaart, Vink, Roodborst, Zwarte Roodstaart, Fitis, Tjiftjaf, Boompieper, Koolmees, Pimpelmees, Kauw, Braamsluiper, Kneu, Geelgors, Buizerd, Zwarte Mees, Veldleeuwerik, Boomleeuwerik, Bergeend, Tureluur, Wulp, Koekoek, Zwarte Roodstaart, Scholekster, Paapje.
Bargerveen:
12 mei 2008: Oeverloper, Tapuit, Bosrietzanger, Koekoek, Roodborsttapuit, Grauwe Gans, Graspieper, Veldleeuwerik, Visdief, Kievit, Kokmeeuw, Knobbelzwaan, Grote Canadese Gans, Bergeend, Grasmus, Tuinfluiter, Tjiftjaf, Fitis, Meerkoet, Tuinfluiter, Winterkoning, Vink, Grote Bonte Specht.
Deze middag heb ik hier weer gekeken. Het was een beetje een herhaling van de morgen bij de Veenhuizerstukken , wat betreft de soorten. Door het warme weer heb ik gekozen voor een extra korte route. Dit keer weer geen Grauwe Klauwier te ontdekken. De aanwezige Grasmussen hadden geen last van het warme weer en floten er lustig op los. De BosRietzanger overigens ook.
17 mei 2007: Blauwborst, Koekoek, Grasmus, Tuinfluiter, Braamsluiper, Roodborsttapuit, Tapuit, Spotvogel, Wielewaal, Geelgors.
Deze week was het veenweek, daar kwamen mijn vriendin en ik achter toen we aan kwamen bij het Bargerveen. Twee mensen van Staatsbosbeheer hadden hier een stand staan. De parkeerplaats stond vol met auto van belangstellenden. Ik neem aan dat de meeste mensen kwamen voor het dauwtrappen wat om 6 uur al begon. Bij de nieuwe schuilhut stond tevens een vrijwilliger van Staatsbosbeheer met telescoop en wat opgezette dieren. De nieuwe schuilhut was een lelijk betonnen ding waarover waarschijnlijk niet al te lang is nagedacht. Want Kleine mensen kunnen moeilijk kijken door de voor de verrekijker gemaakte gaten. Het gat dat bedoelt is voor de telescoop zat lager en is vierkant. Ook niet echt handig. De wanden weerkaatsen de stemmen. Het is in ieder geval wel vandaal bestendig. De vrijwilliger wees ons op Grauwe Ganzen met jongen en Canadese Ganzen met jongen.
Voordat we de hut bezochten, hebben we de Gele wandelroute gelopen. Tijdens deze route zag ik totaal 38 verschillende soorten. De Wielewalen waren alleen te horen. Ik had nog gehoopt op een Grauwe Klauwier, maar helaas niet gezien.
7 juni 2003:Boomvalk, Bosuil (gehoord), Blauwborst (gehoord), Koekoek, Grauwe Klauwier (3), Grasmus(1), Roodborsttapuit, Geelgors, Witte Kwikstaart, Fitis, Tjiftjaf, Grote Bonte Specht, Boompieper, Zomertaling.
Deze dag ging ik mee met een vogeltocht van de VWG Zuidlaren. Vooral om nachtzwaluwen te spotten. Deze laten zich vooral zien zo’n uur na zonsondergang, maar waarschijnlijk hadden de vogels de wekker niet gezet, want hebben ze niet kunnen ontdekken. Wel steekmuggen. Ook liet een bosuil zich nog horen in de verte.
Normaal mag je het gebied na zonsondergang niet in, maar we hadden we toestemming van de boswachter.
Hoogtepunt van de avond was een mooie show van een jagende Boomvalk, die libelles e.d. uit de lucht wist te plukken. Opvallende afwezige waren de Wielewalen, die zich op 29 mei wel op meerdere plekken lieten horen.
29 mei 2003: Blauwborst, Paapje, Koekoek, Grauwe Klauwier, Wielewaal (veel gehoord), Grasmus, Geelgors, Witte Kwikstaart, Bruine Kiekendief, Buizerd, Fitis, Tjiftjaf, Gekraagde Roodstaart, Grote Bonte Specht, Boompieper, Boomleeuwerik.
Wederom weer een Koekoek deze week. Met moeite werd er nog een Grauwe Klauwier gezien. Dat viel me toch wel tegen. Waarschijnlijk was er te veel volk aanwezig of was het te warm (27 graden in de middag). Aan het eind van de tocht liet een Blauwborst zich mooi zien en kon ik die op de gevoelige digitale plaat vast leggen.
Blauwborst bij Bargerveen
25 mei 2001 (Meerstalblok):Blauwborst, Paapje, Koekoek, Grauwe Klauwier, Wielewaal, Kneu, Grasmus, Geelgors, Bonte Vliegenvanger, Witte Kwikstaart, Rietgors,Bruine Kiekendief, Sperwer, Buizerd, Kuifeend, Wilde Eend, Meerkoet, Fitis, Tjiftjaf, Tuinfluiter, Roodborsttapuit.
Wat doe je als je in mei Grauwe Klauwieren wilt zien? Juist, dan ga je naar het Bargerveen. Ik kwam niet bedrogen uit, ze waren hier goed te zien en voerden deze dag de boventoon, samen met de Grasmussen die nog vaker te zien waren. Hoogtepunt van de dag was het paartje Blauwborstjes, die af en aan vlogen met voer naar een verborgen nest. Van dichtbij (vijf meter) waren ze te volgen. Ik hield toch een beetje afstand om deze vogels zo weinig mogelijk te storen.
23 juli 2000:Omdat er op de DBA-vogellijn (Dutch Birding Association) al anderhalve maand melding gemaakt wordt van een grijze wouw, besloot ik zelf het gebied eens te verkennen. Aan de hand van de routebeschrijving was de plek in het Meerstalblok goed te vinden.
Er was al een vogelaar aanwezig en later volgden er meer, dus het kon niet missen dit was de plek. Na een aantal uren rondneuzen samen met vogelaars uit o.a. Gooi en Amsterdam trof ik de vogel niet aan. Halverwege de terugreis brak eindelijk de zon door, maar ik voelde er niet veel meer voor om terug te keren. Later hoorde ik dat hij pas om zes uur ’s avonds te voorschijn kwam op zijn vijftigste dag aldaar. Toch was het zeker geen slechte dag, deze soorten werden aangetroffen:
Grote Bonte Specht, Goudvink, Gaai, Zanglijster, Fitis, Tjiftjaf, Boompieper, Wielewaal, Grauwe Klauwier, Houtduif, Kauw, Zwarte Kraai, Buizerd, Sperwer, Havik, Aalscholver, Klapekster, Boompieper, Graspieper, Grasmus, Geelgors, Sprinkhaanzanger, Roodborsttapuit, Boerenzwaluw, Gierzwaluw, Witte Kwikstaart, Gele Kwikstaart, Kneu, Kuifeend, Blauwe Reiger, Torenvalk, Bruine Kiekendief.
Een erg aangename dag dus. In het gebied zit momenteel ook een uil te broeden en er worden vaak nachtzwaluwen gezien, het is dus zeker de moeite waard om nog eens op een avond te gaan kijken. De vogels maken op dit tijdstip wel minder geluiden, een goede kijker meenemen is dus erg verstandig, bij voorkeur een telescoop. Het wordt misschien wel eens tijd dat ik er zelf eentje ga aanschaffen.
Berkenheuvel:
6 – januari 2001:Goudhaan, Matkop, Glanskop, Gaai, Vink, Roodborst, Winterkoning, Grote Bonte Specht, Staartmees.
Na Appelscha ging de reis zuidwaarts naar de Berkenheuvel vlakbij Diever in Drenthe. De gids van Vereniging Natuurmonumenten is erg positief over dit gebied. Naast een fraaie en gevarieerd bosgebied zou het gebied rijk zijn aan vogels. Helaas werd het al snel donker en heb ik maar een uurtje kunnen kijken. Het is inderdaad een erg mooi en gevarieerd bos en zeker de moeite waard om nog eens te verkennen. Net als de Kale Duinen van Appelscha behoort dit gebied toe aan de Drents-Friese Wold, dat een Nationaal Park in oprichting is. Voor de bosliefhebbers is dit zeker een aanrader. Naar mijn mening een van de mooiste bossen van Drenthe.
Boswachterij Anloo:
17 juli 2005:Grote Bonte Specht, Boomklever, Goudhaan, Buizerd, Groenling, Matkop.
Hier zag ik nog twee Groenlingen aan het baltsen. Leek me wel een beetje laat in de tijd. Ook een ree en een bosmuis lieten zich hier zien.
12 maart 2005:Goudvink (4), Grote Bonte Specht, Boomklever, Boomkruiper, Goudhaan.
Leuk om weer eens Goudvinken te zien in dit bos. Door het slechte weer (maartse buien) heb ik hier maar even gekeken. Geldt overigens voor de hele dag. Hierna heb ik nog even door Drenthe gereden zie Drenthe algemeen en heb ik nog even gekeken in het Noordlaarderbos.
27 september 2003:Kruisbek (+/- 7), Groene Specht (gehoord), Heggenmus, Sperwer, Grote Bonte specht, Boomklever, Zwarte Mees, Goudhaan, Kuifmees, Buizerd.
Leuk om te zien dat de Kruisbekken weer terug zijn, opvallend was dat ik alleen vrouwtje zag. De Groene Specht liet zich ook weer horen bij het Pinetum, waar ook de Kruisbekken zaten.
Deze dag heb ik ook nog even gekeken bij het Kniphorstbos en de Oostpolder.
9 augustus 2003: Groene Specht (gehoord), Grote Bonte Specht, Boomklever, Zwartkop, Staartmees, Matkop, Goudhaan, Groenling, Kuifmees, Buizerd.
Bij aankomst werden we gelijk uitgelachen door een Groene Specht, later hoorden we hem weer in de buurt van het Pinetum. Veel Boomklevers lieten vandaag zien en horen. In begin zagen we veel mezen bij elkaar, waaronder Staartmezen en een paar Kuifmezen. Ook leuk was het om een Zandhagedis en een Bosmuis te zien op de grond.
In middag ben ik nog naar Leiwijk gegaan.
16 november 2002:Kruisbek (minimaal 20), Groene Specht, Goudvink, Grote Bonte specht, Boomkruiper, Boomklever, Zwarte Mees, Matkop, Goudhaan, Groenling, Kuifmees (een paar gehoord).
De aantallen waren beduidend minder dan gisteren. Vooral de Kruisbekken waren niet zo nadrukkelijk aanwezig. De Groene Specht liet ook weer van zich horen.Vreemd genoeg zag ik deze dag geen Sijsjes.Leuk dat er nu ook andere soorten te horen waren en te zien, zoals de drie Goudvinken, kuifmezen en de Groenlingen.
15 november 2002:Kruisbek (meer dan 100!), Grote Bonte Specht, Boomkruiper, Boomklever (veel), Keep, Sijsje (veel), Zwarte Mees, Matkop, Blauwe Kiekendief, Goudhaan, Sperwer, Buizerd.
Zo saai als het was bij het Balloërveld, zo druk was het in de boswachterij van Anloo. Ik heb nog nooit zoveel vogels in een bos gezien als vandaag. Vooral wat Kruisbekken betreft, wel meer dan 100 heb ik gezien. Toen de zon doorbrak ging mijn telescoop halen uit de auto, die ik dus niet had meegenomen. Maar toen ik terug kwam verschool die vervelende zon zich weer mooi achter de wolken en liet zich niet meer zien. Toch was het mooi om de vogels te bekijken met de telescoop. Ze zaten voornamelijk hoog in de bomen, dus dat was geen overbodige luxe.
De Sijsjes waren ook nadrukkelijk aanwezig, met hier en daar een verdwaalde Keep. Een Sperwer deed ook een mislukte poging om een Sijsje te pakken te krijgen, toen vloog natuurlijk alles op.
Bij de terugtocht liet een Blauwe Kiekendief zich nog even zien.
Kortom het was een prachtige dag met veel vogels.
24 augustus 2002:Groene Specht, Grote Bonte specht, Goudvink.
Hier heb ik samen met een andere vogelaar een uurtje gekeken. We kwamen hier voor de Groene Specht en Kruisbekken die eerder deze week zijn gezien. De groene specht liet zich goed horen, boven ons hoofd in een hoge boom, maar helaas kregen we hem niet te zien. De Kruisbekken lieten zich niet horen of zien. Dat was wel het geval bij Selwerderhof in Groningen. Verder was het erg rustig. Er was ook minder te horen dan de vorige keer.
14 augustus 2002:Kuifmees, Zwarte mees, Matkop, Grote Bonte Specht, Goudhaan, Boomkruiper, Boomklever, Tjiftjaf, Buizerd.
Veel kuifmezen dit keer. De vogels zaten voornamelijk in groepjes.
Op de heenweg ben ik langs de Oostpolder gereden, waar de laatste tijd een visarend wordt gezien, deze heb ik niet aangetroffen. Een Zwarte stern zag ik hier wel vliegen tussen de Visdief bij de petgaten. Later op de dag is de visarend toch aangetroffen door een andere vogelaar.
17 februari 2002:Groene Specht, Geelgors.
De Groene Specht heb ik alleen gehoord. Zowel bij het Pinetum als in de buurt van de parkeerplaats. Langs de weg waren nog een aantal geelgorzen.
Boswachterij Gieten:
25 februari 2003:Zwarte Specht (2 vogels, roepend), Klapekster, Kruisbek (overvliegend groepje), Keep, Boomklever, Heggenmus, Zwarte Mees, Sijs, Goudhaan, Grote Bonte Specht, Buizerd, Torenvalk, Blauwe Kiekendief.
Het was alweer een lange tijd Geleden dat ik hier was geweest. Een dag eerder werd hier een Groene Specht waargenomen, in het noordelijke gedeelte. Deze specht heb ik niet kunnen ontdekken, wel hoorde een Zwarte Specht diverse malen roepen. Op een andere plek hoorde ik nog eentje. Leuk was ook om weer een Heggenmus te zien, die had ik al een tijdje niet meer gezien. Mijn mooiste waarnemingen waren van het Veld naast het bos. Daar zag ik een Klapekster (mijn eerste!), dus gelijk op foto gezet. Ook liet een vrouwtje Blauwe Kiekendief zich goed zien, die heb ik dus ook op foto gezet. Door de warmtetrillingen in de lucht, had ik moeite om scherpe foto’s te maken en ook had ik weer eens problemen met de connector van mijn zelfontspanner. Maar toch ben ik niet ontevreden over de resultaten, zie foto’s.
Klapekster bij Boswachterij Gieten
28 december 2000:Kuifmees, Matkop, Glanskop, Zwarte Mees, Sijs, Grote Bonte Specht, Gaai, Vink, Roodborst, Buizerd, Goudhaan, Blauwe Kiekendief.
Veel Sijsjes dit keer, zo’n 30 stuks, ook veel Vinken.
Juni 2000:Zwarte Specht, Grote Bonte Specht, Keep, Boompieper, Vink, Oeverzwaluw, Gaai.
De Zwarte Specht kondigde zijn komst aan met het roffelen tegen een boom, dat was heel bijzonder omdat het erg stil was in het bos (het was tussen 20:00 – 22:00 uur in de avond en de dagjesmensen waren alweer naar huis).
Boswachterij Schipborg:
26 augustus 2009 (Kniphorstbos): Grote Bonte Specht, Goudhaan, Matkop, Boomklever, Koolmees.
De vogels lieten zich vandaag amper horen. Maar dat wil niet zeggen dat het saai is in het Kniphorstbos. Integendeel. Ik kwam een paar interessante mensen tegen in het bos. Eerst Ger die zich bezig houdt met aarde healing. Ger kan boeiend vertellen over bijv. vrouwlijke en mannelijke hunnebedden. Nu weet ik ook waar de naam Kniphorst vandaan komt. De heer Gerrit Kniphorst is de naam van een burgemeester en was in het verleden eigenaar en naamgever van het Kniphorstbos.
Even later kwamen we Evert tegen met zijn Piaggio-driewieler. Hij is bekend van Joris’ Showroom. De onderstaande foto heb ik even ‘geleend’ van het programma. Evert werkte als tekenaar op de archeologische afdeling van de Universiteit van Groningen. Daar waar ons altijd geleerd is dat hunebedden graven waren, zijn het volgens Evert mythische feesttenten.
(c) Joris Showroom, Evert
Evert drukte mij een paar A4-tjes in de hand, waarop nog veel meer theoriën te lezen waren. Hij vertelde ook dat er tussen de woorden stiltes waren, waarin geheime codes verborgen lagen. Tja, zo ken ik er ook nog wel 1. Het was in ieder geval een bijzondere en leerzame dag in het bos.
28 januari 2006 (Kniphorstbos): Grote Bonte Specht (veel), Goudhaan (veel), Matkop (3), Boomkruiper (2), Boomklever (5), Kramsvogel (20), Buizerd(3).
28 januari 2006 (Kniphorstbos): Grote Bonte Specht (veel), Goudhaan (veel), Matkop (3), Boomkruiper (2), Boomklever (5), Kramsvogel (20), Buizerd(3).
(c) 2006 Goudhaantje in het Kniphorstbos
Op deze koude maar zonnige dag heb ik samen met Johan Pot het bos verkend. Veel Grote Bonte Spechten en Goudhaantjes dit keer. De eerste soort kon je overal in het bos horen roffelen. Gelijk was er al veel activiteit van mezen en enkele Matkoppen. Even later volgende Boomklevers, Grote Bonte Spechten en Goudhaantjes. Van deze laatste twee soorten heb ik foto’s gemaakt.
Helaas waren er ook honden in het bos aanwezig. Meestal heb ik daar geen last van, maar nu werd ik gebeten door een hond die nogal in een dolle bui was (in gezelschap van andere honden). Gelukkig viel de schade mee, een paar schrammen en een kapotte broek.
24 april 2005 (Kniphorstbos):Appelvink (gehoord), Groene Specht(gezien), Grote Bonte Specht, Boomkruiper, Boompieper, Geelgors, Groenling, Grote Lijster, Zanglijster, Matkop, Vink, Fitis, Tjiftjaf.
Opvallende afwezigen waren de Kuifmezen.
26 maart 2005 (Kniphorstbos):Appelvink, Groene Specht(gehoord), Zwarte Specht(gehoord), Grote Bonte Specht, Zwarte Mees, Boomklever, Grote Lijster, Havik, Keep, Vink.
De spechten zijn goed los in het Kniphorstbos. De Zwarte – en Groene Specht lieten af en toe hun zang horen. Tevens veel activiteit van de Grote Bonte specht. Het geroffel van de Zwarte bleef uit. Aan het eind van de middag liet een Appelvink zich zien. Daarvan heb ik nog een foto gemaakt, zie hieronder.
Appelvink in het Kniphorstbos
21 maart 2005 (Kniphorstbos): Groene Specht, Zwarte specht, Grote Bonte specht, Zwarte Mees, Matkop, Goudvink, Boomklever, Zanglijster.
Veel geroffel in dit bos, vooral de Zwarte Specht had de smaak te pakken. Helaas waren er werkzaamheden aan de gang in het bos, maar goed dat moet ook gebeuren.
10 april 2004 (Kniphorstbos): Groene Specht (gehoord), Grote Bonte specht, Zwarte Mees, Matkop, Boomkruiper, Zanglijster.
Hier heb ik ’s middags een paar uur gekeken. De Groene Specht liet nog een paar keer van zich horen.
3 januari 2004 (Kniphorstbos): Zwarte Specht, Groene Specht, Grote Bonte Specht, Kuifmees, Zwarte Mees, Boomkruiper, Goudhaan.
In de middag heb ik hier even een uurtje gekeken. Het mannetje Zwarte Specht liet zich weer mooi zien. Een Groene Specht liet zich ook nog even horen. De Goudhaantjes waren overal nadrukkelijk aanwezig.
19 oktober 2003 (Kniphorstbos): Houtsnip, Groene Specht (gehoord), Goudvink, Kuifmees, Staartmees, Geelgors, Buizerd, Grote Bonte Specht, Boomklever, Goudhaan.
Vooral veel Goudhaantjes lieten zich horen. De Zwarte Spechten van de afgelopen week waren nu nergens te ontdekken. Hierna gingen we naar het Molenveld.
12 oktober 2003 (Kniphorstbos): Zwarte Specht, Groene Specht, Keep, Kuifmees, Staartmees, Geelgors, Buizerd, Torenvalk, Grote Bonte specht, Boomklever, Goudhaan.
Het was leuk om te zien dat een Zwarte Specht, een Groene Specht uit een boom joeg en er zelf weer in kroop.
27 september 2003 (Kniphorstbos): Keep (minstens 10), Zwarte Mees, Kuifmees, Grote Bonte Specht, Boomklever, Goudhaan.
Opvallend veel Boomklevers. Leuk was de groep kepen. Deze dag heb ik ook nog even gekeken bij de Oostpolder.
20 april 2003 (Kniphorstbos): Appelvink, Goudvink, Zwarte Specht (gehoord), Groene Specht (gehoord), Grote Bonte Specht, Boomklever, Goudhaan.
De groene en de Zwarte Specht lieten zich bijna gelijktijdig horen, ze reageerden waarschijnlijk op elkaar. Helaas kon ik ze niet zien.
20 april 2003 (Landgoed Schipborg): Visarend, Zanglijster, Zwartkop (man, mijn 1e dit jaar), Graspieper(5), Staartmees, Geelgors, Fitis, Tjiftjaf, Witte Kwikstaart, Buizerd.
De visarend liet zich mooi bekijken, hij zweefde een paar minuten over het gebied totdat hij uit het zich verdween. Ook leuk om te zien dat de Zwartkop weer terug is.
22 maart 2003 (Kniphorstbos): Groene Specht, Houtsnip, Kruisbek (10), Grote Bonte Specht, Zanglijster, Goudvink, Boomklever, Staartmees, Zwarte Mees, Sijs, Geelgors, Buizerd.
De Groene Specht liet zich pas eind van de middag zien. Ook vloog er een Houtsnip op van de grond.
28 februari 2003 (Kniphorstbos): Groene Specht, Kruisbek 30), Grote Bonte Specht, Grote Lijster, Groenling, Goudhaan, Boomklever, Matkop, Zwarte Mees, Sijs, Buizerd.
De Groene Specht liet zich mooi zien. Hier heb ik ook nog foto’s van gemaakt. Vaak gehoord, maar nu kreeg ik hem eindelijk eens te zien. De dag was dus gelijk geslaagd. Ook lieten de Kruisbekken zich weer horen en zien.
12 oktober 2002 (Kniphorstbos): Kleine Bonte Specht (alleen gehoord) en Houtsnip.
De Houtsnip vloog op van de grond, eerder liet een Kleine Bonte Specht zich nog horen. Dezelfde dag ben ik ook nog naar het Noordlaarderbos geweest.
25 november 2001 (Kniphorstbos): Keep, Matkop, Grote Bonte Specht, Koperwiek, Goudhaan, Boomkruiper, Boomklever, Zwarte Mees, Staartmees, Geelgors, Appelvink (alleen gehoord).
Dit bos is Gelegen aan de weg ten zuiden van Schipborg en ten noorden van Anloo. In dit bos zijn kort Geleden nog Zwarte en Groene Spechten waargenomen. Reden voor mij om eens dit bos te verkennen. Helaas trof ik beide spechten hier niet aan, wel opvallend veel Boomkruipers en hoorde ik een Appelvink. Verder was het nogal mager met de vogels. Misschien dat ze niet erg van het koude mistige weer houden.
25 november 2001 (Kniphorstbos): Keep, Matkop, Grote Bonte Specht, Koperwiek, Goudhaan, Boomkruiper, Boomklever, Zwarte Mees, Staartmees, Geelgors, Appelvink (alleen gehoord).
Dit bos is Gelegen aan de weg ten zuiden van Schipborg en ten noorden van Anloo. In dit bos zijn kort Geleden nog Zwarte en Groene Spechten waargenomen. Reden voor mij om eens dit bos te verkennen. Helaas trof ik beide spechten hier niet aan, wel opvallend veel Boomkruipers en hoorde ik een Appelvink. Verder was het nogal mager met de vogels. Misschien dat ze niet erg van het koude mistige weer houden.
Diependal:
2 april 2011 (Hut): Roodhalsfuut (minimaal 2), Roerdomp (gehoord), Fuut, Dodaars, Grote Zilverreiger (2x), Blauwe Reiger, Grauwe Gans (30x), Geelgors (2), Rietgors (1), Krakeend (minimaal 1), Zomertaling (paartje), Wintertaling (paartje), Brilduiker (1 vrouwtje), Knobbelzwaan (2), Kokmeeuw.
2 april 2011 (Veldje): Blauwborst (1), Geelgors (1), Fitis (1), Tjiftjaf (1), Slobeend (minimaal 2), Roodborsttapuit (1 mannetje).
2 april 2011 (akker): Roodborst (1), Wulp (2x), Witte Kwikstaart.
De weersvoorspelling kwam deze dag uit. Zonnig weer, minimaal 8 graden en maximaal 23 graden. Een mooie dag om weer eens in Diependal te gaan vogels spotten en met geluk nog een leuke soort op de gevoelige digitale plaat vast te leggen. Dat lukte.
Het pad naar de hut was iets verandert ten opzichte van de vorige keer. Want ik twee grote zandheuvels aan beide zijden van het pad. Het zag er wel indrukwekkend uit. Op een bouwvallige boerenschuur zaten zo’n 30 Kauwtjes.
In de hut aangekomen, trof ik Sjoerd aan van Natuurflits.nl . Sjoerd was ik afgelopen winter eerder tegen gekomen bij het spotten van Pestvogels. Sjoerd bracht me op de hoogte van de aanwezige soorten. Waaronder Roodhalsfuten. Volgens hem zaten er vier. Ik zag er zelf twee. Het was moeilijk exact vast te stellen, omdat misschien twee zich verborgen hielden en ze op verschillende plaatsen weer opdoken.
Naar mate de morgen vorderde zag ik meer soorten. Ondertussen was een Roerdomp druk bezig te ‘hompen’. Een Geelgors dook voor de hut, maar was moeilijk om op foto vast te leggen. Ik had nu alle apparatuur mee genomen, zowel mijn DSLR-set (een Canon 40D met 300mm lens + 1.4 convertor) en mijn Digiscoping-set (een Kowa TSN883 telescoop met 32x oculair en een adapter voor mijn Canon S90 pocketcamera).
Nu moesten alleen de vogels nog mee werken. Een aantal deden dat goed. Eerst kwam de Roodhalsfuut voor de hut. Gevolgd door Zomer- en Wintertaling. Zo mag ik het graag zien! In de hut heb ik een aantal foto’s gemaakt met mijn DSLR-set.
Blauwborst – 2 april 2011 – Diependal
Bij het veldje heb ik een paar foto’s gemaakt met de Digiscoping-set. De Blauwborst bleef maar even op het takje zitten, zodat ik weinig tijd had om een mooie foto te maken. Maar ik vind het resultaat wel aardig gelukt, al zeg ik het zelf.
Toen ik over het water keek, zag ik opeens een Nonnetje in het water duiken. Zo snel als ik het mannetje zag, zo snel was hij ook weer verdwenen. Het vrouwtje was minder energiek en bleef rustig op het water dobberen. Misschien om de boel in de gaten te houden.
Twee Grote Zilverreigers zochten elkaar op. Misschien waren dit wel dezelfde als ik bij de hut heb gezien. De meeste vogels zaten ver weg, ik kon in de verte nog wat Slobeenden herkennen.
Op de terugweg richting de auto, kwam ik de boswachter tegen, die me vroeg welke soorten ik gezien had. Hij vertelde me dat het nu een goede tijd was om een Rode Wouw te zien vliegen. Daar heb ik niet op zitten wachten, wat ik nog wat zag was een Grote Bonte Specht. Ook altijd leuk!
24 augustus 2007: Woudaapje, Waterral, Witgat (2), Dodaars, Waterhoen (3), Blauwborst, Grote Zilverreiger (2), Blauwe Reiger.
Al een paar week wordt er melding gemaakt van een Woudaap in Diependal. Vandaag had ik tijd om zelf eens te kijken. De morgen begon met dikke mist en een trekker die het gras en de rietkanten rondom de hut ging maaien. Na anderhalf uur wachten trok de mist op. Niet lang er na, liet de Woudaap zich zien. Hij liet zich gelukkig niet afschrikken door de tractor. De vogel vloog van O-N en dook het riet in. Met spanning wachtte ik met mijn camera af of de vogel hier ook weer uit kwam. Samen met een andere vogelaar, die zijn camera ook al klaar had liggen. Na een uur gaven we het op. Ondertussen liet een vrouwtje Blauwborst en Waterral zich zien. Tevens zwom een rat door het water.
27 augustus 2005:Boomvalk, Havik, Lepelaar(4), Dodaars (5), Bruine Kiekendief (vrouwtje), Witgat(2), Watersnip (4), Tafeleend, Slobeend, Grauwe Gans, Krakeend, Gele Kwikstaart (minimaal 3).
’s Avonds hier nog even gekeken, na een bezoek aan het vogelfestival in de Oostvaardersplassen. De roofvogels lieten zich goed zien in Diependal, een Boomvalk en een Havik vlogen langs de hut en waren nog goed te volgen. Helaas te snel voor de camera, wel liet een vos zich nog mooi fotograferen. De Kokmeeuwen zijn inmiddels vertrokken. Later lieten een aantal Watersnippen en twee witgatten zich nog zien. Helaas geen visarend die was de 22ste nog gemeld en daarvoor regelmatig te zien.
Vos in Diependal
Tijdens het vogelfestival hebben we een aantal mensen ontmoet van het waarneming.nl en kwam ik Johan Vos (zie excursies) nog tegen. Tevens ben ik weer een spechtenmok, spechten T-shirt en roofvogelboek rijker. Kortom het was weer een geslaagde dag. Morgen ga ik het Lauwersmeer weer verkennen.
26 juni 2005: Roodhalsfuut(minimaal 5), Dodaars (2), Bruine Kiekendief (mannetje en vrouwtje), Geoorde fuut, Torenvalk, Tafeleend, Slobeend, Grauwe Gans, Rietgors, Fitis, Boerenzwaluw, Huiszwaluw, Kokmeeuw, Gele Kwikstaart, Veldleeuwerik, Geelgors.
’s Avonds hier nog even gekeken. Het vrouwtje Bruine Kiekdief was regelmatig aan het jagen. De Kokmeeuwen waren nadrukkelijk aanwezig. Veel Roodhalsfuten dit keer, volgens een aanwezige vogelaar 10, ik heb er 5 geteld. Een Geoorde Fuut liet zich ook nog zien.
13 april 2003: Brilduiker(2), Dodaars, Roerdomp, Havik (vrouwtje), Bruine Kiekendief (mannetje en vrouwtje), Zomertaling, Wintertaling, geoorde fuut, Tafeleend, Slobeend, Blauwborst, Grauwe Gans (met 6 jongen), Rietgors, Fitis, Boerenzwaluw, Heggenmus (bij de boerderij).
16 augustus 2002 (Diependal): visarend, geoorde fuut, Brilduiker, Roerdomp, Kleine Strandloper, witgat, Kleine Plevier, Groenpootruiter, Oeverloper, Dodaars, Bruine Kiekendief (mannetje en vrouwtje), Watersnip, Gele Kwikstaart, Wintertaling, Tafeleend.
De visarend zat vlakbij de uitkijktoren. Ideaal voor een foto en aldus geschiedde. Hij deed hier lekker zijn dutje, totdat hij werd weggejaagd, door een auto met aanhanger (voor de schapen). De Roerdomp vloog langs en verdween snel in het riet.
Visarend in het Diependal
Dit was voor mij niet de enige visarend, die ik deze dag gezien heb. Want in de Oostpolder trof ik nog een aan.
Drents-Friese Wold:
27 juni 2011 (Wapserveld):Slangenarend, Wielewaal, Kneu, Geelgors, Veldleeuwerik, Koekoek (2), Witte Kwikstaat, Nijlgans.
Ik kom niet vaak in het Drents-Friese Wold, maar doordat ik gezien had dat hier al een week een Slangenarend aanwezig is,
was het de moeite waard om hier even te gaan kijken. Klik hier voor het verslag van de Slangenarend.
Naast de Slangenarend lieten wat minder zeldzame soorten zich zien of horen. Natuurlijk is het altijd leuk om een
Wielewaal te horen. Twee Koekoeken zaten elkaar achterna. Eerder op de morgen hoorde ik nog een Koekoek, waarschijnlijk
waren er drie aanwezig. Geelgorzen en Kneu’s lieten zich goed horen. Net als de Boompiepers.
Het gebied zag er veelbelovend uit om nog een keer te bezoeken. Wel op een wat koelere dag, was het was op deze dag 30 graden.
Drenthe Algemeen:
21 oktober 2011 (Bongeveen):Smient(10), Kramsvogel(30), Kneu(10), Roodborsttapuit(3), Dodaars(2),
Grote Canadese Gans(20), Grauwe Gans(7), Nijlgans(5), Buizerd(2), Slobeend(4), Meerkoet(10), Wintertaling(13),
Krakeend(3), Kuifeend(2), Aalscholver(1).
Dat maakte me nieuwsgierig, deze middag heb ik even de tijd genomen om hier te kijken.
(c)2011 Bongeveen
Het viel me niet tegen. Leuk was het moment dat een groepje Kramsvogels in een boom ging zitten.
Een Roodborsttapuit had ik ook niet zo snel verwacht. Helaas geen steltlopers, maar toch een leuk
plasje om vaker langs te gaan.
20 juli 2008 (Rhee):Ooievaars.
Inmiddels hebben er weer Ooievaars gebroed op het nest in Rhee. Dit gezin is wat schuwer dan de Ooievaars van vorig jaar. Het was leuk om te zien hoe ze reageren op het paard dat langs kwam. Ze schrokken er eerst van. Later ging een van de ouders naar het paard toe, zie foto.
Van Jeannet van Droonessa hoorde ik dat een van de Ooievaars laatst nog op een koe ging staan.
Je kunt overigens zien dat dit een volwassen vogel is, door de rode poten en de rode snavel. De jonge vogels hebben blekere poten en een zwarte punt op de snavel. Op de foto van 2007 is dit ook goed te zien.
(c) 2008 Ooievaar in Rhee.
26 augustus 2007 (Rhee):Ooievaars.
(c) 2007 Ooievaar in Rhee.
In het plaatsje Rhee zit een nest met Ooievaars. Ik heb dit nest een tijdje gevolgd en inmiddels zijn er 3 jonge Ooievaars met beide ouders. Een tijdje Geleden heb ik hier foto’s van gemaakt. Een van deze foto’s staat hierboven.
12 juni 2007 (Drenthe):kwartelkoning (2H/1G/1T), kwartel (3H), Ooievaar (T), Zanglijster (1G), Blauwe Reiger (1H), Buizerd (1H), Veldleeuwerik(1H), Grutto(1H), Koekoek(1H).
Deze avond heb ik even een rondje gereden om te luisteren naar de kwartelkoning en kwartels. Een kwartel had ik dit jaar al eerder gehoord. Nog nooit een kwartelkoning. Ook nooit moeite voor gedaan overigens. Ik kreeg nu een tip dat er eentje te horen was in Hunzedal (H). Thuis had ik het geluid al goed beluisterd. Ik was nog geen vijf minuten in Hunzedal en toen hoorde ik al een kwartelkoning even later volgde een kwartel. Een Grutto hield dapper de wacht.
Ik wist nog twee plekken waar ze kort Geleden nog te horen waren, dat was bij Gasteren (G). Hier moest ik iets langer wachten. Ook een kwartelkoning. Op een Zanglijster na was hier verder weinig te horen.
Op naar de laatste plek, Taarlo (T). Hier duurde het nog langer dat ik een kwartelkoning hoorde. Naar mate de avond vorderde viel het me op, dat ze steeds luider gingen roepen. Toeval? Wie zal het zeggen. De Ooievaars zaten ook weer op het nest. Ik kon het nog net zien in de schermering.
Voor mij weer een nieuwe soort erbij. Erg leuk.
19 februari 2006 (Langeloër Duinen):Groene Specht, Grote Bonte Specht, Koperwiek, Zwarte Mees, Matkop, Gaai, Buizerd, Matkop, Goudhaan, Boomklever, Boomkruiper, Winterkoning, Zwarte Kraai, Roodborst, Staartmees, Sijsje (100), Merel, Koolmees, Pimpelmees.
Het was een mooie zonnige dag, die begon met een overvliegende Groene Specht en eindigde met zo’n 100 Sijsjes. De Sijsje waren overigens amper te zien, maar des te beter te horen. Leuk was ook de Gaai die een Buizerd na deed.
29 december 2006 (Peest):Blauwe Kiekendief (man), Buizerd.
26 december 2006 (Zeijen): Geelgors (groep van +/- 30), Buizerd(3), Staartmees, Spreeuw (50).
Het is weer tijd voor groepen geelgorzen, deze dag zag ik een groep van 30 vogels in de omgeving van Zeijen. Deze mengden zich met een groep van 50 Spreeuwen.
19 februari 2006 (Langeloër Duinen):Grote Bonte Specht, Zwarte Mees, Matkop, Buizerd, Matkop, Goudhaan, Boomklever, Winterkoning, Zwarte Kraai.
Hier was ik nog niet eerder geweest, leuk gebied met veel duinen. De bekende soorten lieten zich weer horen. Leuk waren twee overvliegende en baltsende Buizerds.
1 februari 2006: groene specht(2), Zwarte Specht (2), Grote Bonte Specht, Kuifmees (4), Zwarte Mees, Matkop, Staartmees (1), Buizerd, Matkop, Goudhaan, Boomkruiper, Boomklever, Smient, Kuifeend, Wilde Eend, Nijlgans(6).
11 februari 2006: groene specht(2), Zwarte Specht (2), Grote Bonte Specht, Kuifmees (4), Zwarte Mees, Matkop, Staartmees (1), Buizerd, Matkop, Goudhaan, Boomkruiper, Boomklever, Smient, Kuifeend, Wilde Eend, Nijlgans(6).
Het was echt een spechtendag vandaag. We waren amper op het Veld en de eerste Zwarte Specht liet al horen. Een uurtje later hoorden we op een andere plek weer een Zwarte Specht. Bij een snelle blik naar deze plek, zag ik opeens een groene specht tegen een boom zitten…nee…het waren er twee. Ik had de avond van te voren niet gedronken, hoewel dit er wel op leek…want ik zag nu nog eentje. Plotseling verscheen de Zwarte Specht. Die liet zich goed zich, vloog van boom tot boom en hakte nog in een afgehakte boom. We probeerde dichterbij te komen, toen liet de Groene Specht zich ook weer zien. Er waren inderdaad twee, want eentje vloog weg en de ander bleek zitten op een stam. Maar verdween snel aan de achterkant van een boom. Toen de Zwarte Specht ons opmerkte nam ie de wieken en liet nog wel kru-kru geluiden horen. De Groene Specht verdween later ook tussen de bomen. Later op de dag zijn we ook nog naar het Fochterloërveen geweest. Hier liet een Zwarte Specht zich ook horen in de buurt van de 7-toren (toren in de vorm van een 7). Zoals altijd ontbraken de Grote Bonte spechten ook niet. Bij de schuilhut bij de Davidsplassen was het erg rustig. Wat smieten, Kuifeend en Wilde Eenden.
11 februari 2006 (Beilen – Zandgat):Kolgans, toendrarietGans, Brandgans, Grote Canadese Gans, Indische Gans, hybride Indische x Canadese Gans.
Veel ganzensoorten hier. De twee Indische ganzen waren beiden niet helemaal zuiver. Van de ene kon ik nog hybride Indische x Canadese Gans van maken. Die andere was bijna zuiver. Leuk dat er ook nog een aantal toendrarietganzen aanwezig waren. Ik heb nog enkele foto’s gemaakt. Deze komen binnenkort op de website (onder voorbehoud).
4 januari 2006 (Mensingebos):Groene Specht (gehoord), Grote Bonte specht (>), Boomklever (1), Goudhaan (>), Koolmees, Pimpelmees, Winterkoning, Roodborst.
In dit bos was ik nog niet eerder geweest. Ik was in de buurt en hoorde hier een Groene Specht. Deze zat overigens niet in het bos maar in de buurt van de Sterrenwacht. In het bos was de Grote Bonte Specht wel goed vertegenwoordigd. Overal hoorde je ze, verder was het erg rustig. Een aantal Goudhaantjes en een enkele Boomklever lieten nog wel van zich horen. Toch is het een leuk en afwisselend gebied, die ik nog eens een ander seizoen ga bekijken.
17 juli 2005 (Gasteren): Grauwe Klauwier (paartje), Groenling, Boomklever, Groene Specht, Grote Bonte Specht, Buizerd, Blauwe reiger, Putter, Geelgors, Zanglijster, Grote Lijster, Heggenmus, Grasmus, Tjiftjaf, Zwartkop.
12 maart 2005 (Taarlo): Ooievaar (2).
Tijdens het verdwalen in Drenthe kwam ik een stelletje Ooievaars tegen in het plaatsje Taarlo. Gelijk maar even op foto gezet.Hier zit elk jaar wel een broeden paartje Ooievaars.
(c) 2005 Ooievaarsnest in Taarlo
10 juli 2004 (Gasteren): Paapje(mannetje en vrouwtje), Boompieper, Roodborsttapuit, Vink.
Tijdens deze dag ben ik samen met twee andere vogelaars naar verschillende gebieden geweest.
25 januari 2004 (Oude Molen – MolenVeld):Groene Specht (gehoord), Grote Bonte Specht.
Deze middag heb ik een rondje gemaakt door Drenthe, in de omgeving rond Zuidlaren. De zon scheen veel vanmorgen, maar toen ik goed en op weg was, verdween de zon. Bij het MolenVeld was weinig te beleven, slechts 2 Gaaien, 1 Buizerd en de roep van de Groene Specht en Grote Bonte Specht. Dus snel weer verder naar de Gasterse Duinen.
25 januari 2004 (Annermoeras):Kolgans, toendrarietGans, Nijlgans, Bonte Kraai.
Hier was het een stuk interessanter. Honderden ganzen waren hier te zien. Vooral veel toendrarietganzen. Omdat de ganzen nogal ver weg zaten, kon ik niet zien of er nog een dwergGans of iets anders tussen zat. Ook leuk was een Grote groep Kraaien, Kauwtjes en roeken. Op een paaltje ontdekte ik nog een Bonte Kraai, dit is erg bijzonder voor dit gebied.
Buizerd bij het Annermoeras
25 januari 2004 (Hunzedal):Blauwe Kiekendief (jagend vrouwtje), Kolgans, toendrarietGans, taigarietGans(2).
De aantallen waren vergelijkbaar met de aantallen van het Annermoeras. Een jagend vrouwtje Blauwe Kiekendief liet zich hier mooi zien.
19 oktober 2003 (Oude Molen – MolenVeld):Groene Specht, Boomleeuwerik, Goudvink, Grote Lijster, Zanglijster, Koperwiek, Geelgors, Kuifmees.
Bijzonder vandaag was een Boomleeuwerik, die zou al onderweg naar het zuiden moeten zijn. Een Groene Specht vloog een paar keer over het Veld en liet zich ook een paar keer horen.
Op deze dag zijn we ook nog even naar het Kniphorstbos gegaan.
15 juni 2003 (De Wijk):vale gier(1), Ooievaar (minimaal 20).
Al twee week wordt er in de buurt van het Ooievaarsstation “De Lokkerij” (ik zou toch maar eens een andere naam bedenken, als ik de beheerder was..) bij De Wijk, een vale gier gezien. In diverse kranten heeft dit al gestaan en het was zelfs te zien op televisie. Hoog tijd dus om zelf eens een kijkje te nemen. Om 9 uur was ik ter plaatse, het was nog mistig en erg rustig. Zelfs geen enkele vogelaar kon ik ontdekken. Dat terwijl een week eerder de straat vol stond. Ik was bang dat ik te laat was en dat de vogel al naar het zuiden was vertrokken.
De beruchte Vale Gier bij het Ooievaarsstation “De Lokkerij”
Een aantal Ooievaars liep rustig in een weiland en twee zaten te klepperen in een nest middenin een ander weiland. Om half 11 werd het onrustig en zag ik een aantal Ooievaars de lucht in gaan. Tevens zat een Wulp driftig te roepen. Toen ik nogmaals naar het ene Ooievaarsnest keek, zag ik hier een groot beest op staan. Geen twijfel mogelijk dit was de beruchte gier die in die twee weken al twaalf jonge Ooievaars achter de kiezen had. Hij bleef tien minuten op het nest zitten en gaf toen een mooie vliegshow weg, achterna gezeten door vier Ooievaars en later door drie Buizerds, totdat hij uit het zicht verdween. Erg mooi om te zien. Een aantal lokale bewoners en een paar vogelaars, die net waren komen aanrijden, waren ook getuige van deze indrukwekkende verschijning.
Voor het thuisvolk (en natuurlijk ook voor mezelf) heb ik nog enkele foto’s kunnen maken. Door de luchttrillingen zijn ze niet echt superscherp geworden, maar ik ben niet ontevreden.
Grappig detail was dat de Huismussen zich niet lieten afschrikken door zo’n enorm beest, een paar dappere mussen bleven aan de andere kant van het nest nieuwsgierig zitten toekijken.
Voor meer informatie over Ooievaars staan hier een paar links:
http://www.Ooievaars-overijssel.nl/
13 april 2003 (Beilen – Zandgat):Grote zee-eend, geoorde fuut (4), Kleine Plevier(3), Bruine Kiekendief, Boerenzwaluw (mijn eerste zwaluw dit jaar in Drenthe).
13 april 2003 (Holtveen): Roodborsttapuit, roodhalsfuut(2), Grote Zaagbek(2), Groenpootruiter (4), Wintertaling, Fitis (5), Brilduiker, Kleine Plevier.
Aan het begin van het pad hoorden we onze eerste Fitissen dit jaar in Drenthe.
Holtveen is een gedeelte van het DwingelderVeld. Verder zagen tijdens deze tocht door Drenthe en een stukje Friesland, in de Kale Duinen bij Appelscha nog 4 Boomleeuweriken, Boerenzwaluw, huiszwaluw en een Dodaars.
31 december 2002 (Eext):Wilde Zwaan, toendra rietGans (1000den), Kneu, Veldleeuwerik, Keep, Groenling (Grote groep), Blauwe Kiekendief (meerdere), Geelgors (ca 45 vogels), Kolgans (1000den).
31 december 2002 (Hunzedal):Grote Zaagbek (2 vrouwtjes in de Oostermoersevaart, toendra rietGans (in Grote groep met kolganzen), Groenling, Sijs (enkele tussen de Groenlingen).
Erg leuke zonnige en koude dag. Waarbij ik veel foto’s heb gemaakt met mijn nieuwe camera, een Canon Powershot S45. Opvallend veel Blauwe kiekendieven, totaal 3 mannetjes en 6 vrouwtjes. Prachtig waren de Grote groepen ganzen.
17 maart 2001 (DwingelderVeld):Heggenmus, Ringmus, Huismus, Matkop, Bergeend, Nijlgans, Kuifeend, Buizerd, Roodborsttapuit, Rietgors, Geelgors, Staartmees, Zwarte Mees, Veldleeuwerik, Grote Bonte Specht, Goudhaan, Watersnip, Witte Kwikstaart, taigaBoomkruiper.
De Avifauna Groningen had vandaag een excursie georganiseerd naar het DwingelderVeld in Drenthe. Deze excursie was helaas niet zo succesvol als de vorige keer in Beetsterzwaag. Wat voornamelijk te danken was aan het weer (koud, regen en zelfs nog een sneeuwbui). In de middag werd de excursie afgebroken omdat het weer alleen maar slechter werd. Ondanks het weer was het toch wel de moeite waard.
Fochteloërveen:
18 mei 2008 :Roodpootvalk(>15), bruine kiekendief(2), blauwborst.
Vandaag weer naar het veen gereden om een mooie foto te maken van de Roodpootvalken. Dit keer heb ik mijn oude hobby Digiscoping weer opgepakt omdat ik met de 300mm lens toch iets te kort kom. De onderstaande foto is dan ook gemaakt met de Digiscoping combinatie van een Kowa telescoop + Canon Powershot S50. Naast de valken liet een Blauwborst, Geelgors en twee Bruine Kiekendieven zich zien. Aan vogelaars en fotograven was ook geen gebrek. Wel meer dan 50 mensen kwamen opdraven om ook te genieten van de vele Roodpootvalken.
Roodpootvalk bij het Fochterloërveen, Digiscoping
16 mei 2008 :Roodpootvalk(3 mannetjes en 6 vrouwtjes, boomvalk, bruine kiekendief.
Mooi om deze zeldzame valk eens een keer te zien. Volgens een andere vogelaar waren er minstens 33 vogels in het gebied. Ik heb hiervan 9 gezien. Af en toe jagend, maar vooral rustend in de avond. Tussen de Roodpootvalken dook nog een Boomvalk op en een Bruine Kiekendief. Het begint erop te lijken dat er weer een influx van Roodpootvalken plaats vindt. Bij aanhoudende oostenwind, zonnig en droog weer is dat het geval.
Roodpootvalken bij het Fochterloërveen
27 januari 2008 :Blauwe Kiekendief (2 mannetjes en 3 vrouwtjes).
Altijd mooi om te zien vliegen die kiekendieven. Eerst zag ik een vrouwtje langs vliegen, later nog eentje en uiteindelijk waren het 2 mannetjes en 3 vrouwtjes.
13 augustus 2007 :kraanvogel (2), Goudvink, Boomvalk, Boomkruiper, Buizerd, Roodborsttapuit, Putter, Spreeuw (2 wolken), Blauwe Reiger, Boerenzwaluw, Houtduif.
Een aantal keer heb ik er naar gezocht, maar nu had ik een keer geluk. Ik zette mijn telescoop neer, in de 7-vormige toren, keek er door en zag een kraanvogel. De vogel verdween meteen in het hoge gras, alleen een kop was nog zichtbaar. Later verscheen er nog een kop van een kraanvogel in het hoge gras. Met de verrekijker waren de vogels niet te zien. Zover zaten ze weg. Dit was ’s avonds. ’s Morgens zag ik een mannetje Goudvink over het veen vliegen, ook leuk om te zien. Bij de weilanden waren veel Spreeuwen te zien, ook veel Boerenzwaluwen.
28 juli 2007 :slangenarend, Boomvalk (3 minimaal), Buizerd (3), Zanglijster (2), Rietgors, Geelgors, Witte Kwikstaart.
Ik hoorde dat er weer een slangenarend was waargenomen in het Fochterloërveen. Reden om daar dus weer eens te kijken. Al snel zag ik een Boomvalk vliegen, later nog eentje. Het duurde even en toen zag ik een biddende vogel. Af en toe leek ie stil te staan in de lucht. Ik heb de vogel de hele tijd gevolgd om verwarring met een Buizerd of andere roofvogel te voorkomen. Toen ik meerdere kenmerken zag op de vleugels en de Witte buik, moest dit wel de slangenarend zijn. Later zag ik nog 3 Buizerds langs vliegen, die zagen er duidelijk anders uit dan de slangenarend.
7 juni 2009 (Sleen): Groene Specht.
Bij het rijden door de plaats Sleen zag ik een Groene Specht op de grond zitten. Even later ging hij tegen een boom zitten. De vogel kwam zelfs nog dichterbij op twee meter afstand tegen een boomstam. Helaas lag de camera in de kofferbak anders had ik hem mooi op foto kunnen zetten. De vogel verdween achter een heg. Inmiddels met de camera in de aanslag kon ik de vogel niet meer terug vinden.
20 juli 2008 (Rhee):Ooievaars.
Bij het rijden door de plaats Sleen zag ik een Groene Specht op de grond zitten. Even later ging hij tegen een boom zitten. De vogel kwam zelfs nog dichterbij op twee meter afstand tegen een boomstam. Helaas lag de camera in de kofferbak anders had ik hem mooi op foto kunnen zetten. De vogel verdween achter een heg. Inmiddels met de camera in de aanslag kon ik de vogel niet meer terug vinden.
Gasterse Duinen:
3 april 2011: Groene Specht(2), Ooievaar, Witte Kwikstaat, Gele Kwikstaat, Geelgors, Boomleeuwerik, Torenvalk, Ringmus, Eekhoorn, Vink, Boomklever, Boomkruiper, Gaai, Spreeuw, Klapekster, Appelvink, Tjiftjaf, Fazant,
Boerenzwaluw (3 overvliegend).
Deze dag weer leuke soorten gespot, zoals een Klapekster en twee Groene Spechten. Een Groene Specht zag ik mooi tegen de boomstam aan zitten, terwijl een andere op afstand hoorbaar was. Altijd leuk! Tevens was het leuk om weer eens een Boomleeuwerik te zien. Later zag ik mijn eerst Gele Kwikstaart van dit jaar.
Daarnaast zag ik deze dag drie Boerenzwaluwen overvliegen. Tevens mijn eersten dit jaar!
13 juni 2009: Roodkopklauwier, Grauwe Klauwier, Groene Specht, Roodborsttapuit, Kneu.
Op een veld met verschillende struikjes liet een Roodkopklauwier zich mooi zien tussen de Schotse Hooglanders. Later volgende een Groene Specht en een Grauwe Klauwier. Een paarje Roodborsttapuiten en een Kneu waren hier ook aanwezig. Net als een Geelgors die uit volle borst zong. Erg leuke soorten in een paar uur tijd. In het verleden ging ik naar Bargerveen om Grauwe Klauwieren te zien, maar tegenwoordig zijn ze meer verspreidt in Drenthe.
11 mei 2008:Boomvalk, Torenvalk (3), Buizerd(3), Boompieper, Fitis, Roodborsttapuit, Boomkruiper, Koekoek, Geelgors.
Vandaag ontbeten in de natuur en wel bij de Gasterse Duinen. Hoogtepunt van de dag was een jagende Boomvalk. Die af en toe snelle duiken nam, naar libellen. Drie Torenvalken en drie Buizerds lieten zich ook veelvuldig zien. In twee bomen hadden we gezelschap van een Boompieper en een Fitis. In de verte was een Koekoek te horen, later vloog deze nog over. Het was een erg aangename ochtend met mooi weer. Later kwam de bewolking een beetje opzetten.
25 november 2001: Havik, Geelgors, Grote Bonte specht.
Na het Kniphorstbos ben ik nog even naar dit heide- en stuifzandgebied geweest. Wat ligt ten noordwesten van Gasteren. Hoewel ik weinig vogels zag, was het toch leuk om dit mooie gebied eens te verkennen. Als je van wandelen houdt, dan is dit gebied zeker aan te bevelen.
Vries
31 Oktober 2008: Ringmus (2).
Deze maand heb ik er weer een tuinsoort bij.
26/27 Januari 2007: Kauw(2), Merel, Winterkoning.
Niet echt spectaculaire vogelsoorten die ik kon opschrijven voor de Nationale Tuinvogeltelling. Op zaterdag kwam een vrouwtje Merel een bad nemen. Ik heb die zaterdag maar weer wat voer opgehangen. Iets wat ik al een maand niet meer had gedaan.
De volgende dag kreeg ik bezoek van twee Kauwtje en een Winterkoning. De Winterkoning kwam even wat water drinken.
(c) 2008 Kauw bij de pinda’s in Vries.
Juni 2007: Kauw.
Juni is de maand van jonge vogels. Nu had ik een jong Kauwtje in de tuin, ook de eerste jonge Kauw trouwens die ik in de tuin heb gezien. De jonge vogel was gelukkig nog niet erg schuw en er waren geen ouders in de buurt. Er cirkelden eerst wel een aantal Zwarte vogels boven de tuin.Tijd om foto’s te maken. Hieronder zie je een van de foto’s.
(c) 2007 Jonge Kauw in Vries.
April 2007: Heggenmus, Goudvink, Groenling, Roodborst.
(c) 2007 Heggenmus in Vries
De hele maand april zit er al een Heggenmus bij mij in de tuin.Meestal leidt deze soort een verborgen leven. Het is dus altijd weer een verrassing wanneer hij in de tuin te zien is. De andere soorten laten zich vaker zien, zoals de Groenlingen. Voor het eerst heb ik ook een paartje Goudvinken in de tuin. Ook altijd leuk.